Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 17:26
Čas čítania 4:49
Viktor Kniš

PREHĽAD OPATRENÍ: Tvrdšie pravidlá zavádzame vinou nezaočkovaných, tvrdí Heger

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vláda schválila sériu nových opatrení v snahe zabrániť kolapsu nemocníc na Slovensku.

Vláda rozhodla o sprísnení opatrení, schváliť ich však ešte budú musieť poslanci v parlamente. S tým pravdeopdobne nebude problém, pretože koaliční partneri sa na väčšine z nových opatrení zhodli na koaličnej rade. 

Núdzový stav zatiaľ schvaľovať nebudú, aj keď o ňom podľa ministerky spravodlivosti rokovali. Koalícia je pripravená v nasledujúcich týždňoch sprísňovať opatrenia, ak dnes schválený balík sprísnení nepomôže. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že slovenské nemocnice sú blízko katastrofy, už čoskoro budú preplnené covidové lôžka aj pľúcne ventilácie. Predseda vlády tvrdí, že opatrenia sprísňujú vinou nezaočkovaných, ktorí nielenže nedodržiavajú covid automat, ale zároveň si prisvojili slobodu a premenili ju na anarchiu. Aj preto budú mať viac kompetencií policajti aj hygienici, ktorí budú môcť rozdávať blokové pokuty vo výške stoviek eur. 

Prevádzkam síce vláda sľubovala, že budú môcť mať otvorené pre zaočkovaných, zatiaľ si však budú musieť počkať na zmenu covid automatu, ktorý majú v pláne legislatívne upraviť až budúci týždeň. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akých podmienok bude vláda zavádzať núdzový stav.
  • Či budú zatvárať reštaurácie a školy.
  • Prečo Heger hromží na nezaočkovaných.
  • Aká je situácia v slovenských nemocniciach.
  • Prečo hrozí humanitárna kríza a katastrofa.
  • Prečo sa môžeme dostať do situácie, keď budú zomierať aj ľudia, ktorí majú iné choroby ako koronavírus.

Problém je, že opatrenia sa nedodržiavajú

Napriek tomu ide o veľmi jemné sprísnenie v porovnaní s návrhmi konzília odborníkov, ktoré žiadalo zákaz vychádzania pre nezaočkovaných, zatvorenie škôl na dva až tri týždne aj oveľa prísnejšie kontroly. Heger sa na tlačovej besede konzíliu odborníkov poďakoval, s ich návrhmi vraj vláda pracuje. Namiesto prísnych opatrení však Hegerov kabinet otvorí reštaurácie v čiernych okresoch pre zaočkovaných a pre zamestnancov zavedie OTP režim.

„Problém je, že opatrenia sa nedodržiavajú a covid automat teda nie je funkčný,“ povedal Heger na tlačovej besede po rokovaní vlády.

Chce preto silnejšie kontroly a viac vynucovať dodržiavanie opatrení, preto posilní kompetencie hygienikov z regionálnych úradov verejného zdravotníctva a policajtov. Budú môcť na mieste rozdávať pokuty prevádzkam a bezodkladne ich zatvárať, ak odhalia porušenie.

Heger: Tvrdšie opatrenia zavádzame kvôli nezaočkovaným

Heger tvrdí, že situácia v slovenských nemocniciach je veľmi zlá. Avizuje, že 100 % ľudí na pľúcnej ventilácii v Košiciach je nezaočkovaných. „Máme stále veľa nezaočkovaných, sú to ľudia, ktorí končia v nemocniciach. Ľudské kapacity, ktoré máme, sú obmedzené,“ hovorí predseda vlády, podľa ktorého k tvrdším opatreniam pristupujú kvôli nezaočkovaným.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Premiér si myslí, že antivaxeri si pomýlili slobodu s anarchiou, a odsudzuje, keď si svoju zlosť vybíjajú na zdravotníkoch a policajtoch. „Slušným ľuďom chcem povedať, že stojíme na vašej strane, aj preto sprísňujeme opatrenia,“ hovorí premiér. Dodáva, že slobodná krajina neznamená, že si ktokoľvek môže dovoliť všetko. Vláda chce, aby sa ľudia cítili bezpečne a nebáli sa nakupovať v obchodoch, preto zavádza prísnejšie kontroly. 

Ekonomiku už vypínať na Slovensku nebudeme, preto dostanú zaočkovaní slobodu, aby mohli podniky a prevádzky ďalej pokračovať a mať otvorené: „Nebudeme poškodzovať ekonomiku na úkor tvrdohlavého správania,“ dodal Heger. 

Očkovaní budú mať pravdepodobne ešte viac výhod, ako vláda avizuje v súčasnosti. 

Opatrenia budú ešte tvrdšie, ak tieto nezaberú, dodal Heger. „Každého vyzývam, kto bojuje proti tomu, aby sa dodržiavali opatrenia, aby s tým prestal. Ide tu o životy ľudí. 12-tisíc životmi sme zaplatili v druhej vlne a nechceme, aby sa to opakovalo aj v tretej vlne.“

Domov
Zdieľať
Diskusia