Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti McDonalds.
10. novembra 2021, 13:30
Čas čítania 1:55
Sponzorovaný obsah

Zo slovenských miest zmizlo viac než 250 vriec odpadu. O intenzívne letné upratovanie sa postaral McDonald‘s

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Upratovacie hliadky zo siete McDonald's vyzbierali za tri mesiace viac ako 250 vriec odpadu po celom Slovensku.

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou stratégií viacerých malých i veľkých firiem, avšak často len na papieri. V prípade siete McDonald's je to však opačne. Mekáč, ako ho ľudovo voláme, sa o svoje prevádzky či ich okolie príkladne stará. Dôkazom toho je aj kampaň #MekáčUpratuje, do ktorej sa zapojilo presne 213 zamestnancov. Tí vytvorili tzv. Trash Patrols a absolvovali 35 upratovaní po celom Slovensku.

McDonald's
Zdroj: McDonald's

Celkovo vyzbierali 203 plných vriec rôznorodého odpadu, pričom takmer stovka zamestnancov neváhala a pridala sa aj k iniciatíve Upracme Slovensko, čo odbremenilo prírodu o ďalších 51 vriec odpadu. Za letné obdobie teda zamestnanci siete McDonald's vyčistili okolie či okolitú prírodu o 254 vriec, čo sú približne 3 tony záťaže pre prírodu.

McDonald's
Zdroj: McDonald's

 „Uvedomujeme si, že sme súčasťou mnohých komunít, kde pôsobíme, a záleží nám na tom, aké životné prostredie je okolo nás. Aktívne sa preto zapájame nielen do iniciatív, ako je napríklad Upracme Slovensko, ale realizujeme aj vlastné programy s celospoločenským významom. Interný program ‚Mekáč upratuje‘ sa stal súčasťou pravidelných aktivít či dokonca teambuildingov našich kolegov v reštauráciách, ktorí hrdo nosia reflexné vesty s nápisom Trash Patrol a tým motivujú aj ostatných správať sa zodpovedne,“ spresňuje Lucia Poláčeková, PR supervízorka pre McDonald's na Slovensku.

McDonald's
Zdroj: McDonald's

McDonald's ide príkladom

Dôvod, prečo vznikla aj na Slovensku iniciatíva Upracme Slovensko, vysvetľuje Veronika Repiská: „Sme partia mladých ľudí, ktorí sa už nemohli pozerať na to, v akom stave sa nachádza naša príroda a okolie. Rozhodli sme sa na Slovensko priniesť celosvetovú iniciatívu ‚World Clean Up Day‘, v rámci ktorej milióny dobrovoľníkov po celom svete zbierajú odpad v prírode, mestách a oceánoch. Do upratovaní sa u nás každoročne zapájajú tisícky dobrovoľníkov, ktorí spoločne vyzbierali od roku 2018 viac ako 200 ton odpadu. Upratovania pritom organizujú jednotlivci, združenia, spolky, obce, mestá, školy či firmy.“ Ďalej dodáva: „McDonald's ide ako jeden z mála gastropodnikov príkladom. So svojimi zamestnancami sa už druhý rok zapája do Svetového čistiaceho dňa a dáva tak verejnosti najavo, že problematika voľne pohodených odpadkov mu nie je ľahostajná. Veríme, že i naďalej budú pokračovať vo svojich aktivitách v zlepšovaní balenia potravín, jeho následnej recyklácie a v edukácii zákazníkov.“

McDonald's
Zdroj: McDonald's

Aktívna Nitra a inšpirujúci Liptovský Mikuláš

Tento rok sa do iniciatívy Upracme Slovensko zapojilo 11 prevádzok McDonald's Slovensko. Medzi nimi bola aj reštauračná prevádzka z Nitry, ktorej zamestnanci sa najaktívnejšie zapájajú do rôznych iniciatív, medzi nimi aj do Upracme Slovensko. „Som veľmi rád, že sme tento rok mohli opäť priložiť ruku k dielu a spoločne upratať Slovensko. Aj našim zamestnancom a spoločnosti záleží na životnom prostredí a ochrane prírody, a preto sa snažíme viesť udržateľnejší spôsob života a šíriť túto myšlienku ďalej a byť dobrým príkladom aj pre ostatných,“ uviedol licenčný partner Zoltán Vida.

McDonald's
Zdroj: McDonald's

Skvelou inšpiráciou je aj prevádzka pod Tatrami – v Liptovskom Mikuláši –, kde #MekáčUpratuje nielen širšie okolie, ale kde lokálny Trash Patrol umiestnil pri najväčšom liptovskom jazere aj vlastne vyrobené triediace sudy na odpad pre turistov, o ktoré sa tiež zodpovedne stará a ich obsah pravidelne vyhadzuje.

McDonald's
Zdroj: McDonald's
Domov
Zdieľať
Diskusia