Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2021, 15:30
Čas čítania 1:08
Adam Novosad

Na konci októbra nás čaká 3 000 prípadov koronavírusu denne, tvrdia experti. Pripraviť sa zároveň musíme na 30 úmrtí denne

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Iniciatíva Dáta bez pátosu komentuje predikcie ministerstva zdravotníctva na koniec októbra.

Tretiu vlnu nezvládame najhoršie, tvrdí iniciatíva Dáta bez pátosu. Vo svojom najnovšom statuse rekapitulujú predikcie na september, ktoré sa ukázali ako trefné, ba čo viac, situácia bola nakoniec vďaka spomaleniu šírenia dokonca mierne lepšia.

„Nepotvrdil sa dramatický vývoj a skôr by sa na hodnotenie situácie ku koncu septembra a v septembri hodilo: Stabilný rast. Pacienti nízko. Situácia pod kontrolou,“ vysvetľujú odborníci. Vo svojich predpokladoch na koniec októbra však zostávajú opatrní, pretože v čase rastu podľa ich slov nie je jednoduché predikovať, čo sa stane o týždeň, nieto o tri týždne. 

Ministerstvo zdravotníctva, s ktorým Dáta bez pátosu spolupracujú, na koniec októbra odhaduje, že každý deň pribudne okolo 3-tisíc nových prípadov.

Denne do nemocníc pribudne 200 nových pacientov, počet hospitalizovaných osôb v nemocniciach bude prekračovať hranicu tisícky, ale nebude to dva-, tri- či štyritisíc zaplnených lôžok ako v druhej vlne.

Zomrie viac ako 25 osôb denne, ale nie je vylúčené, že sa tieto čísla vyšplhajú až k tridsiatke. Z pacientov bude nutné viac ako 10 percent pripojiť na pľúcnu ventiláciu. Na druhej strane zopár indikátorov ukazuje, že Slovensko má situáciu pod kontrolou.

Odporúčané
Majsterka Slovenska v šachu Anna k seriálu Queen’s Gambit: Muži občas nevedeli prijať ani prehru so mnou, lebo som žena (Rozhovor) Majsterka Slovenska v šachu Anna k seriálu Queen’s Gambit: Muži občas nevedeli prijať ani prehru so mnou, lebo som žena (Rozhovor) 14. októbra 2021, 14:30

„Menej ako 10 percent pozitívnych ide do nemocnice, do nemocnice idú pacienti veľmi skoro po pozitívnom teste,“ vysvetľujú Dáta bez pátosu. V nemocnici našťastie nestrávia dlhý čas a zomiera menej ako 15 percent hospitalizovaných pacientov.

„Stále platí zistenie, že viac ako 80 percent hospitalizovaných je nezaočkovaných. Mala by ich byť štatisticky polovica, ale je ich 4-krát viac ako zaočkovaných. Napriek tomu, že skupiny zaočkovaných a nezaočkovaných občanov do 10 rokov sú rovnako veľké: 2,4 milióna,“ uzatvára iniciatíva so slovami, že Bratislavský kraj sa s deltou učí žiť, ale ostatné regióny sa budú trápiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia