Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

10 dôležitých otázok a odpovedí ku kauze Plačková: obvinená pre drogy zostáva naďalej, do väzby zatiaľ nepôjde

NEWS ZUZANA STRAUSZ PLAČKOVÁ
Uložiť Uložené

Zhrnuli sme najdôležitejšie fakty a stanoviská zainteresovaných osôb. Vyšetrovanie naďalej prebieha a influenceri sú obvinení, ale stíhajú ich na slobode.

Zuzanu Plačkovú a jej manžela Reného Strausza minulý týždeň zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Na miesto okamžite prišli novinári a zachytili influencerku, ako verejnosti odkazuje, že sa vyjadrí na svojom instagramovom profile, ktorý medzičasom narástol o desaťtisíce sledovateľov. 

Celebritný pár zadržali v pondelok a vo štvrtok dvojicu prepustil sudca Špecializovaného trestného súdu, pretože nevidel dôvod na väzobné stíhanie. 

Naďalej však prebieha vyšetrovanie a z uznesenia o vznesení obvinenia vyplýva, že orgány činné v trestnom konaní operujú aj s informáciami, ktoré podliehajú utajeniu. Nie je jasné, kto sa už s odposluchmi alebo sledovaním oboznámil a aký je obsah tejto operatívnej činnosti polície. 

Kauza Plačková sa už stala súčasťou politického boja. Na tlačovej konferencii sa k nej bez dôkazov vyjadrovala už aj opozičná strana Smer-SD, ktorá údajný drogový gang spája s koalíciou, aj keď to z dostupných informácií nevyplýva. Robert Fico naznačuje, že Zuzana Plačková dodávala drogy politickej strane SaS. Tá to poprela so slovami, že šéf Smeru by mal prestať užívať alkohol. Refresher pripravil prehľad najdôležitejších otázok a odpovedí. 

Brabus 700 Widestar, Zuzana Plačková,
Zdroj: so súhlasom Zuzany Plačkovej
V tomto článku si prečítaš:
  • Z čoho influencerku Plačkovú obvinili a prečo ju zobrali policajti do CPZ.
  • Prečo zostáva Plačková naďalej obvinená a ako sa bránila pred súdom.
  • Ako je možné, že zrušili termín na Najvyššom súde a nebude sa rozhodovať, či by mala ísť Plačková do väzby.
  • Prečo Zuzana Plačková nesplnila sľub a nevyjadrila sa na Instagrame.
  • Aké má momentálne influencerka možnosti.
  • Či sa ešte môže dostať do väzby.

Prečo Zuzanu Plačkovú a jej manžela zadržali a obvinili? 

Zuzana Plačková a René Strausz boli podľa vyšetrovateľov NAKA súčasťou organizovanej zločineckej skupiny najmenej šiestich osôb, ktoré pôsobili na území Trnavského, Bratislavského a Trenčianskeho kraja.

Odporúčané
Ochutnali sme Attilovu bagetu, čipsy od Plačkovej aj hotdog od Separa. Niektoré z nich už nikdy nedáme do úst Ochutnali sme Attilovu bagetu, čipsy od Plačkovej aj hotdog od Separa. Niektoré z nich už nikdy nedáme do úst 26. marca 2023, 14:30

V čase od roku 2012 až do súčasnosti vraj niektorí členovia dovážali na Slovensko kokaín a ďalší ho distribuovali ďalej. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré sa rozšírilo do médií deň po veľkej akcii NAKA.  

„Dôležitými dílermi – najmä kokaínu – boli aj René Strausz a jeho manželka Zuzana Strausz Plačková, ktorí asi od roku 2017 kupovali v rámci zločineckej skupiny kokaín od jedného z členov a predávali ho ďalším užívateľom,“ tvrdia vyšetrovatelia s tým, že známe osobnosti údajne drogy predávali ešte nižšie postaveným dílerom v rámci gangu alebo koncovým užívateľom. 

Polícia momentálne presne nevie, v akom rozsahu páchala známa dvojica trestnú činnosť, vzniesla však voči nej obvinenie aj podľa spomínaného paragrafu 172 ods. 4 písm. b (ako člen nebezpečného zoskupenia). Skutok sa netýka pervitínu, ktorý našli v rámci akcie iným ľuďom.

Aké dôkazy proti nim majú?

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia môže byť svedkov viac, ani jeden zo svedkov však nevypovedá, že Zuzanu Plačkovú alebo Reného Strausza osobne videl pri páchaní trestnej činnosti, ide najmä o sprostredkované informácie. Polícia môže mať aj viac dôkazov, ale v uznesení spomenuté nie sú. 

O čom je utajovaná príloha v uznesení?

Súčasťou uznesenia o vznesení obvinenia je aj utajovaná príloha. Môže ísť o prepisy rozhovorov z odpočúvania telefónov alebo iných úkonov, napríklad záznamov zo sledovania a podobne. S obsahom tejto prílohy sa môžu oboznámiť policajti, prokurátor, sudca, ale aj právni zástupcovia a obvinení, je totiž súčasťou vyšetrovacieho spisu. 

Plačková
Zdroj: TV Joj reprofoto

Kto sú ďalší členovia údajnej organizovanej zločineckej skupiny? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104327 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo vieme o ľuďoch, ktorí podľa obvinenia tvorili s Plačkovou údajnú organizovanú skupinu.
  • Prečo ju prepustili na slobodu, aj keď prokurátor navrhol väzbu.
  • Ako dopadli sľuby, že sa vyjadrí na Instagrame.
  • Čo bude nasledovať a prečo ďalej prebieha vyšetrovanie.
Domov
Zdieľať
Diskusia