Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2021, 21:08
Čas čítania 0:36
Viktor Kniš

V Dubaji dokážu v priebehu niekoľkých hodín pomocou dronov vyvolať umelý dážď

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Planéta sa čoraz viac zohrieva, a tak prichádzajú na rad vedecké objavy, ktoré dokážu privolať dážď práve vtedy, keď ho najviac treba. V Dubaji úspešne ochladzovali vzduch umelo vyvolaným dažďom.

Kým mnohé krajiny Európy a Ázie bojujú s obrovským množstvom zrážok, v Dubaji majú opačný problém. Spojené arabské emiráty dlhodobo bojujú s neznesiteľnými horúčavami a ani súčasné čoraz viac nevyspytateľné počasie im na pohode nepridáva. Aj preto zaviedli do praxe prevratný nápad vedcov, ktorí našli spôsob, ako vyvolať umelý dážď pomocou dronov. Informuje o tom portál BBC.

Zatiaľ SAE investovali približne 13 miliónov eur do viacerých projektov, ktoré sa už dnes ukazujú ako efektívne. Drony nedávno otestovali v praxi. Keď do oblakov vyslali elektrický náboj, aby zvýšili pravdepodobnosť zrážok, zakrátko sa dočkali výsledku, a to bez použitia akýchkoľvek chemických látok, ktoré by následne znečisťovali verejný priestor. 

Odporúčané
50 000 ľudí pokope: na pápeža sa do Prešova prídu pozrieť obrovské masy ľudí 50 000 ľudí pokope: na pápeža sa do Prešova prídu pozrieť obrovské masy ľudí 23. júla 2021, 16:51
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa المركز الوطني للأرصاد (@officialuaeweather)

Dôkazom, že technológia funguje, sú aj samotné radary zaznamenávajúce nebezpečenstvo v prípade silnej oblačnosti. Na viacerých územiach museli ešte v rovnaký deň vydať výstrahy a dážď sa naozaj dostavil. V prípade miest, kde teplota stúpa k 50 stupňom Celzia, ide o naozaj veľkú úľavu. Vedľajšie účinky tohto projektu zatiaľ nepocítili.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa المركز الوطني للأرصاد (@officialuaeweather)

Domov
Zdieľať
Diskusia