Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti ČSOB.
23. júla 2021, 9:50
Čas čítania 3:48
Sponzorovaný obsah

Míňaš peniaze na hlúposti? Takto môžeš investovať do seba aj do lepšej budúcnosti

ZAUJÍMAVOSTI INVESTOVANIE UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Investovať nemusíš len do akcií a dlhopisov, investovať môžeš každým nákupom.

Rozmýšľaš, kam idú tvoje peniaze, keď si kupuješ oblečenie, jedlo alebo keď ich investuješ? Každá tvoja transakcia môže predstavovať zodpovedné rozhodnutie. Investovať môžeš do lepšej budúcnosti, ale aj do seba. V spolupráci s ČSOB ti prinášame niekoľko tipov, kde a čo môžeš nakupovať tak, aby si sa ti minuté peniaze vrátili s určitým ziskom. 

Investovať môžeš aj nákupom oblečenia, ale aj klasicky, investovaním do fondov. Práve s ČSOB a ich FUN účtom máš nielen prehľad o každej svojej transakcii, ale môžeš investovať aj do spoločensky zodpovedných fondov. Investuješ tak napríklad do vody, teda do akcií podnikov z vodného hospodárstva. Áno, aj niečo také sa dá. Investuješ a zároveň môžeš prispieť napríklad k tomu, aby sa o vodu a jej ochranu zvyšoval záujem. 

Ak patríš k ľuďom, ktorým záleží na tom, koho podporujú svojimi peniazmi, tak si na správnom mieste. V prípade, že si nie si istý, ako môžeš svojimi nákupmi investovať do lepšej budúcnosti inak, prečítaj si naše tipy. 

Ako investovať peniaze svojimi nákupmi? 

Čoraz viac sa hovorí o zodpovednosti a zodpovedný môžeš byť aj pri svojich nákupoch. Prečo? Je rozdiel v tom, keď si vo fast fashion reťazci kúpiš oblečenie, ktoré vzniklo pod rukami ľudí s nedostatočnou mzdou, v neľudských podmienkach, ako keď si kúpiš oblečenie od slovenskej značky, o ktorej vieš, že využíva kvalitné materiály a pre svojich zamestnancov má férové podmienky.

Máš v rukách svoje peniaze a rozhodnutie, koho nimi podporíš, je na tebe. Či ich investuješ do spoločnosti alebo značky, ktorej veríš, alebo ich investuješ do seba. Určite je super ísť v piatok popíjať s kamošmi do mesta, no ak jeden takýto večer v mesiaci vynecháš a namiesto toho si zaplatíš napríklad kurz, peniaze si minul na niečo, čo sa ti raz vráti. Vybrali sme si pre teba tipy na rôzne značky, ale aj veci, ako môžeš peniaze investovať inak.

udržateľnosť
Zdroj: Jess @ Harper Sunday

Investuj do oblečenia 

Chceš si kupovať kvalitné oblečenie, o ktorom budeš vedieť, odkiaľ pochádza, kde sa vyrába a aké materiály sú na jeho výrobu použité? Stav na lokálne značky. Na Slovensku nájdeš aj značky, ktoré majú udržateľný prístup k výrobe a zároveň aj prijateľné ceny. A hlavne, budeš mať originálne a kvalitné kúsky, ktoré nebudeš vidieť na každom druhom človeku v meste. 

Tí, čo sa radi vracajú do detských čias, určite ocenia oblečenie s pískacími prvkami od značky Pískacie. Okrem toho, že dbajú na to, aby používali kvalitné materiály, snažia sa nevytvárať zbytočný odpad a občas si musíš na svoj kúsok počkať, kým ho vyrobia. Každú umeleckú dušu potešia doplnky od značky Retart, ktoré spájajú jedinečné slovenské umenie a užitočné kúsky, ako napríklad peňaženky, uteráky či šnúrky do nohavíc.

Tí, ktorí majú radi originálne oblečenie s dôrazom na udržateľnosť, si prídu na svoje napríklad v textilnom štúdiu Bagbet, vytvárajúcom z oblečenia, ktoré by možno skončilo v koši, úplne nové, originálne kúsky. Voňavé sekáčové úlovky, ale aj ekokozmetiku či slovenské tenisky Novesta kúpiš v Nosene.

nosene, novesta, darčeky, vianočné darčeky
Zdroj: Nosene

Investuj do seba 

Peniaze môžeš investovať aj priamo do seba, a to v momente, keď si kúpiš napríklad knihy. Nemusia to byť pritom motivačné či psychologické knižky – napríklad aj beletria ti pomáha rozvíjať slovnú zásobu a rozširovať fantáziu. 

Aj kúpou takej „obyčajnej“ veci, ako je permanentka do fitka, investuješ do seba. Rovnako aj keď si kúpiš vstupenku na nejakú prednášku alebo si zaplatíš kurz. Či už to bude kurz spevu, tanca, alebo programovania. 

Investuj do zážitkov 

V momente, ako je to možné, ti odporúčame cestovať, chodiť na výlety, prípadne si kúpiť lístok na koncert. Sú to síce nehmotné veci, ktoré sa ti môžu zdať ako drahá záležitosť, no získavaš vďaka nim skúsenosti a zážitky, ktoré ti len tak niekto nevezme. Z času na čas treba investovať peniaze aj do svojho potešenia. Netreba zabúdať, že občas by si si mal dopriať rozmaznávanie a kúpiť si niečo, čo ťa poteší len tak.  

Keď budeš neskôr spomínať na nové krajiny, jedlá, ktoré si ochutnal, zážitky či priateľstvá, ktoré si vďaka tomu získal, uvedomíš si, že táto investícia naozaj stála za to. Nezabúdaj tiež, že na výlet môžeš ísť aj v rámci Slovenska alebo môžeš cestovať do susednej krajiny a zvládneš to aj s menším rozpočtom.

Festival Pohoda
Zdroj: Festival Pohoda

Investuj do udržateľných vecí 

Oplatí sa investovať do nejakej veci na začiatku vyššiu sumu, lebo vďaka tomu, že investuješ do kvality, sa ti to vráti v podobe produktu, ktorý vydrží dlhé roky. Skvelým príkladom sú topánky. Ak si kúpiš obyčajné plátenky, ktoré síce stoja 20 €, no nebudú úplne kvalitné, tak ich budeš musieť vymeniť možno už po roku, lebo sa zničia. Môžeš si však kúpiť tenisky z trvácnejšieho materiálu za 80 € a budeš tak mať na niekoľko rokov pokoj. Niekedy dáva väčší zmysel šetriť si na niečo aj pár mesiacov, ako si kúpiť lacnejšiu alternatívu hneď, lebo máš na ňu peniaze. 

Takto získavaš nielen kvalitné a udržateľné produkty, ale zároveň šetríš planétu. Nevytváraš zbytočný odpad, investuješ peniaze do značiek, ktoré majú zodpovedný prístup, a v konečnom dôsledku ušetríš aj peniaze. Chceš nakupovať ekologicky a zodpovedne? Môžeš vyskúšať kozmetiku od slovenskej značky Two cosmetics alebo Ponio či drogériu od Chistee. Aj veci do domácnosti či potraviny môžeš nakupovať udržateľne, stačí sa vybrať do bezobalových obchodov alebo si vyberať lokálne značky. Namiesto paradajok zo Španielska kupuj radšej tie slovenské, ktoré za tebou necestovali stovky kilometrov. 

Investuj do lepšej budúcnosti

Investovať do lepšej budúcnosti môžeš nielen nákupmi výrobkov a služieb udržateľných, ekologických a lokálnych značiek či v obchodoch, ale aj investovaním do zodpovedných fondov v ČSOB. Pri založení FUN účtu získaš 30 eur a na investovanie ti prispejú ďalšími 15 eurami. Máš tu na výber z desiatich fondov, medzi ktorými sú tri zamerané na spoločensky zodpovedné investovanie. Je to už len na tebe, či peniaze, ktoré získaš pri otvorení FUN účtu, minieš na nejaký udržateľný produkt alebo ich investuješ do zodpovedných fondov. 

S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a. s. Viac informácií na www.csob.sk.
Domov
Zdieľať
Diskusia