Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.
9. júna 2021, 15:29
Čas čítania 2:36
Sponzorovaný obsah

Škoda netradičným spôsobom ukázala, ako môžeš jazdiť za tretinu

TECH
Uložiť Uložené

Automobilka pripravila netradičnú kampaň, vďaka ktorej ukázala, ako môžeš ušetriť za palivo.

V Bratislave si si nedávno mohol vyskúšať, koľko by si ušetril, keby si jazdil na elektromobile. Týmto netradičným konceptom chcela značka Škoda ukázať a odpromovať elektromobilitu, ako aj svoj najnovší prírastok – elektromobil Škoda Enyaq iV

Na jednu hodinu preto Škoda v spolupráci so Slovnaftom premenila čerpačku na Prístavnej ulici, jednej z frekventovaných ulíc blízko centra mesta, na centrum nabíjania

Skoda, Enyaq,
Zdroj: https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/the-skoda-enyaq-sportline-iv-dynamic-and-sporty/

S elektromobilom jazdíš za tretinu

O tom, že Slováci majú záujem o bezemisnú jazdu na elektromobiloch, svedčia aj obrovské rady áut, ktoré sa na Slovnafte v danú hodinu tvorili. Tankovanie za tretinu, ktoré odkazovalo na reálne náklady nabíjania pri vlastnení elektromobilu v porovnaní s klasickým autom, bolo silným motivátorom. Veď kto by nechcel ušetriť?

Pumpa
Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

Bezemisná jazda okrem šetrenia životného prostredia perfektne uľaví aj tvojej peňaženke. Odborníci spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko totiž vyrátali, že cena za sto kilometrov jazdy elektromobilom Enyaq iV sa v priemere vyrovná približne tretine ceny za jazdu klasickým autom so spaľovacím motorom. Škoda pritom dala do porovnania dva modely zo svojej ponuky, a to spomínaný elektromobil Enyaq iV a Kodiaq s 1,5-litrovým TSI motorom, ktorý je v interiéri obdobne veľký. 

Porovnanie cien
Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

Tieto náklady pritom môžeš ešte ďalej znížiť, ak budeš auto nabíjať na bezplatných verejných nabíjačkách. „Rozdiel v cene prevádzky medzi tradičným spaľovacím vozidlom a elektromobilom pritom môže byť ešte značnejší, ak šofér kombinuje večerné domáce nabíjanie s bezplatnými nabíjacími stanicami,“ vysvetľuje Robert Barta, koordinátor projektu eMobility v spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Šetríš ďalej aj na servise a vlastnení elektromobilu

Šetriť pritom nemusíš len na palive. Robert Barta ďalej vysvetľuje: „Motoristi šetria nielen na nákladoch na cestovanie, ale tak isto už pri samotnej kúpe vozidla, keď sa stretnú s lacnejším povinným zákonným poistením, odpusteným poplatkom za registráciu vozidla, ale čakajú ich aj podstatne nižšie servisné náklady.“

Ceny
Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

Podľa výpočtov zo Škody môžeš ušetriť počas prvého roka vlastníctva pokojne aj vyše 2-tisíc eur. Aj keď dotácie na elektromobily ešte nie sú zverejnené a spustené, šetríš prakticky okamžite po kúpe napríklad na registračnom poplatku, ktorý je oproti klasickým autám znížený. Rovnako ťa v prípade elektromobilu vyjde lacnejšie aj povinné zákonné poistenie či napríklad náklady na servis, keďže elektrické autá sú konštrukčne menej náročné. No a v neposlednom rade, tí, ktorí majú firmy, majú odpustenú daň z motorového vozidla.

Plnohodnotné auto

Ak sa ešte stále bojíš, že elektromobil ti neposlúži na bežné denné dochádzanie či cestu na dovolenku, Škoda má pre teba riešenie aj na túto situáciu. Novinka Enyaq iV totiž ponúka pri najvyššej konfigurácii dojazd až 520 kilometrov na jedno nabitie, pričom kúpiť si ju môžeš už od 34 590 eur s DPH

Škoda, Enyaq, iV 80,
Zdroj: Refresher/martinzmartina

Okrem toho ti ponúkne množstvo miesta v interiéri, takmer toľko ako najväčšie SUV Kodiaq. Enyaq iV je pritom o niečo menšie auto a dĺžkou sa dá porovnať s populárnou Octaviou. Množstvo priestoru, vysokú úroveň bezpečia či nadupanú technologickú výbavu tu máš aj vďaka novej podvozkovej platforme, ktorá dizajnérom umožnila pohrať sa s vnútorným priestorom a pripraviť tak skutočne hodnotný a pekný interiér, v ktorom sa pohodlne odvezieš spolu s ďalšími troma kamošmi či s rodinou.

Skoda, Enyaq,
Zdroj: https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/the-skoda-enyaq-sportline-iv-dynamic-and-sporty/

Sieť nabíjačiek sa rozširuje

Odporcovia elektromobility často argumentujú nedostatkom nabíjacích staníc a nepohodlnou dĺžkou nabíjania, no vedz, že sieť týchto nabíjačiek sa na Slovensku každým týždňom rozrastá. V rámci plánu obnovy a podpory zelenej ekonomiky, na ktorú Slovensko vyčlenilo desiatky miliónov, má vzniknúť až 228 rýchlonabíjačiek a ďalších 2 600 klasických nabíjačiek, takže onedlho budeš mať nabíjaciu stanicu doslova na každom rohu. 

Enyaq
Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

Medzičasom sieť rozširujú viacerí prevádzkovatelia, okrem iného aj Slovnaft, ktorý už teraz ponúka 13 vlastných MOL Plugee a 5 partnerských nabíjacích staníc, kde si svoj elektromobil môžeš pohodlne nabiť. Slovnaft pritom informoval, že chce pokračovať v budovaní ďalších nabíjacích miest. „V záujme zvyšovania komfortu chystáme pre zákazníkov ešte v tomto roku aj digitálne riešenie, ktoré uľahčí formu nabíjania. V rámci Skupiny MOL a našej stratégie Shape Tomorrow 2030+ očakávame, že počet nabíjacích miest bude postupne rásť a rovnako tak aj počet ďalších alternatívnych zdrojov voči bežnému palivu. Sme pripravení zákazníkom ponúknuť všetky energetické zdroje, vďaka ktorým sa budú vedieť presúvať a udržiavať si svoju mobilitu,“ povedala Timea Reicher, členka predstavenstva a riaditeľka maloobchodu akciovej spoločnosti Slovnaft.

Domov
Zdieľať
Diskusia