Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Nová Cvernovka.
28. mája 2021, 18:32
Čas čítania 3:17
redakcia

Dokumentárne filmy, živá hudba a diskusie. Do Novej Cvernovky sa vracia kultúra

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Pozri sa, aký program ťa najbližšie čaká v bratislavskej Novej Cvernovke.

S uvoľňovaním opatrení sa konečne vracia do miest nielen život, ale aj kultúra. Diskusia o sexe na ulici aj filmový výber, ktorý má čo ponúknuť. Okrem toho začiatok júna do Novej Cvernovky prinesie koncert a krst nového albumu komorného súboru EnsembleSpectrum. Aké podujatia ťa tu čakajú v najbližšie dni? 

Prevažne filmových nadšencov so záujmom o dokumentárne filmy poteší filmový festival Jeden svet. Festival, ktorý sa bude konať 1. – 4. júna, prinesie nielen kvalitné dokumentárne filmy, ale aj diskusie, živú hudbu, čítanie z knihy Michala Hvoreckého či komentované prehliadky v rámci výstavy Voľba 2050.world.

Filmový výber, ktorý má čo ponúknuť

Jeden svet pod Palmou divákov v čase neistých letných dovoleniek presunie k vode aspoň mysľou. Dokument Keď sa minú ryby im v slovenskej premiére ukáže, ako spotrebiteľské rozhodnutia Európanov ovplyvňujú životy ľudí v Gambii. Film dokazuje, že naše životy sú v skutočnosti prepojenejšie, ako by sa nám mohlo na prvý pohľad zdať. Príde ho predstaviť režisérka Gosia Juszczak osobne.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Pri morskom svete zostane aj film z produkcie Leonarda DiCapria a víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance More tieňov. Ten ukazuje odhodlaný boj za záchranu ohrozeného morského druhu – sviňuchy kalifornskej. Dokážeme ako ľudstvo zabrániť úplnému vyhynutiu ďalšieho živočíšneho druhu?   

Okrem vody a morí Jeden svet do Novej Cvernovky prinesie dokumenty o postavení žien v spoločnosti. Karavan lásky priblíži život sexuálnych pracovníčok, ktoré do Nemecka odišli za vidinou lepšieho života. Pri ženách zostane aj dokument Hodinová manželka, ktorý humorným spôsobom zobrazuje život prvých moslimských inštalatérok v Jordánsku. 

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Diskusia o sexe na ulici aj živá hudba

Ku každému filmu je naplánovaná diskusia so slovenskými aj zahraničnými hosťami. O tom, aký je život sexuálnych pracovníčok, keď sa stratia z dohľadu, bude diskutovať riaditeľka OZ Odyseus Dominika Jašeková. Prezradí viac aj o nebezpečenstvách, ktorým čelia ženy živiace sa vlastným telom. 

Diskusia s poľskou režisérkou filmu Keď sa minú ryby Gosiou Juszczakovou divákom priblíži, ako veľmi sú naše životy prepojené s ľuďmi na druhej strane sveta. Diskusia v spolupráci s iniciatívou Nestrácajme čas priblíži klimatickú krízu z pohľadu žien, ktoré sú ňou zasiahnuté nepomerne viac ako muži.

Okrem filmov a diskusií je pre divákov v záhrade Novej Cvernovky prichystaný aj pestrý sprievodný program. Od živej hudby, ktorú Jeden svet prinesie v partnerstve s hudobným festivalom Konvergencie, cez čítanie z novej poviedkovej knihy Michala Hvoreckého až po každodenné komentované prehliadky výstavy Voľba 2050.world.

Nová Cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Na Jeden svet pod Palmou je pre aktuálne pandemické opatrenia potrebná registrácia. Vstup je zadarmo a diváci budú môcť festival podporiť dobrovoľným vstupným. Detailný program nájdu na stránke Go Out.

Jeden svet nie je len bratislavský festival. Každoročne sa z Bratislavy presúva po celom Slovensku. Tentoraz regionálni partneri prídu do Bratislavy, aby 4. júna v priestoroch Novej Cvernovky diskutovali o dramaturgii nasledujúceho ročníka, výhodách sieťovania, ale aj o komunitnej práci s dokumentárnym filmom. Stretnutie sa uskutoční vďaka podpore Active Citizens Fund Slovakia. Podujatie Jeden svet pod Palmou vzniklo v spolupráci s mediálnou iniciatívou Svet medzi riadkami a s podporou Európskej únie.

Príď si užiť netradičný koncert v podaní ženských skladateliek

New Dawn Vol. 2 – La femme armée je pokračovaním úspešného titulného projektu komorného súboru EnsembleSpectrum z roku 2018 New Dawn. Projekt New Dawn predstavuje jednu z hlavných dramaturgických línií, v ktorej sa komorný súbor EnsembleSpectrum zameriava na podnecovanie nových internacionálnych prepojení mladých slovenských a zahraničných skladateľov a skladateliek.

koncert, hudba, nová cvernovka
Zdroj: Nová Cvernovka

Témou koncertu v Novej Cvernovke je použitie stredovekej svetskej piesne L'homme armé (muž v brnení), ktorá v období renesancie preukázala svoju schopnosť obrovskej univerzálnosti ako základ duchovnej omše. Paradigma sa však v posledných storočiach rovnako ako sociálne roly zmenila. Muž v brnení bol v kontexte piesne vnímaný rôzne, ale vždy bol zobrazovaný ako obranca, ochranca. V súčasnosti však môžeme pozorovať, ako boj za ľudské práva, životné prostredie, rodovú rovnosť a sexuálne práva vedú najmä ženy. Stávajú sa tak obrankyňami, ochrankyňami, stávajú sa „ženami v brnení“ – la femme armée.

Päť mladých skladateliek zo Slovenska, z Česka, Poľska, zo Španielska a z Lotyšska sa zhostilo spracovať odkazy tejto piesne vo vlastných autorských dielach, každé s jedinečným rukopisom a odkazom. Púšťajú sa do odhaľovania problematík disociatívnej poruchy identity, ohradzovania osobného priestoru, opúšťania „hmlistých, neistých“ plôch svojho vedomia, osobnosti, života, vyrovnávania sa s neobjasnenou smrťou mladej duše v tme noci, prípadne skúmajú upieranú sexualitu, vášeň a lásku v ženskej poézii trubadúrok neskorého stredoveku.

Komorný súbor súčasnej hudby EnsembleSpectrum tieto diela v rámci projektu New Dawn Vol.2 inicioval a prináša ich v premiére na slovenské pódiá. Príď na nezabudnuteľný koncert do Novej Cvernovky, na ktorom bude interpretovať a porovnávať súčasné európske estetiky v hudbe a prispeje k otvoreniu tém, ktoré nie sú ľahko spracovateľné či majú tendenciu byť zabudnuté. Súčasťou koncertu bude zároveň aj krst ich nového albumu Avant-garde of the ‘60s.

Program koncertu:

Estera Wityńska (PL) – I am leaving the haze behind me * Anna Paluchová (SK) – Hugh *
Lucie Vítková (CZ) – Room *
Santa Bušs (LAT) – a chantar... (lacuna) *

Martina Kachlová (SK) – Pray for Viola * *svetová premiéra

EnsembleSpectrum

Denisa Uherová, sound design Matej Sloboda, dirigent

Z verejných zdrojov podporil projekt New Dawn Vol. 2 – on the road Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu. S finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja, Hudobného fondu a SOZA.

Domov
Zdieľať
Diskusia