Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2021, 8:26
Čas čítania 0:43
Kamila Šebestová

V Južnej Karolíne môžu odteraz odsúdených popravovať zastrelením, smrtiace injekcie sa minuli

V Južnej Karolíne môžu odteraz odsúdených popravovať zastrelením, smrtiace injekcie sa minuli
Zdroj: TASR/AP Kinard Lisbon
NEWS ŽIVOT VO VÄZENÍ
Uložiť Uložené

Americkí poslanci v štáte Južná Karolína schválili popravu streľbou.

V americkej Južnej Karolíne dnes uzákonili popravu zastrelením, píšt The Postmillennial. V tomto štáte dlhodobo platí trest smrti. Väzni si doteraz mohli vybrať elektrické kreslo alebo smrtiacu injekciu. Tie sa však minuli, a preto prichádza nová možnosť  – zastrelenie.

Problémom bola údajne látka, ktorá sa v injekciách nachádzala. Štát momentálne nevie nakúpiť ďalšiu, takže sa uchýlil k schváleniu popravy streľbou, hoci popravu smrtiacimi injekciami si vyberalo veľa väzňov.

Južná Karolína je štvrtý americký štát, ktorý uzákonil možnosť vykonania trestu smrti strelou do hlavy. Ďalšie sú Oklahoma, Utah a Mississippi. V Južnej Karolíne naposledy popravili väzňa pred desiatimi rokmi. Teraz tam čaká na popravu 37 odsúdených. Môžu si vybrať medzi elektrickým kreslom a guľkou do hlavy. Pokiaľ sa väzni vzdajú práva na voľbu popravy, zabijú ich v elektrickom kresle.

Trest smrti bol v Amerike znovuobnovený v roku 1977. Dlhodobo proti nemu bojujú politici z tábora demokratov, ktorí navrhovali už aj jeho zrušenie. Mnohým sa zdá takýto spôsob zachádzania s väzňami nehumánny a hovoria o tom, že nepatrí do 21. storočia. Okrem jeho zrušenia už padli návrhy aj na to, aby sa popravy vysielali na internete alebo aby ich zákonodarcovia museli sledovať naživo.

Odporúčané
Od júna by sme už mohli cestovať so zeleným certifikátom, hovorí premiér Eduard Heger po dnešnom rokovaní s veľvyslancami EÚ Od júna by sme už mohli cestovať so zeleným certifikátom, hovorí premiér Eduard Heger po dnešnom rokovaní s veľvyslancami EÚ 6. mája 2021, 17:56
Domov
Zdieľať
Diskusia