Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021 o 17:30
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

Polícii dal Lučanského aj Kováčika. Kajúcnik sa dohodol na 5-ročnom treste, jeho majetok získa štát

NEWS SÚDY
Uložiť Uložené

Norbert Paksi známy z kauzy Judáš sa dohodol na vine a treste. Bývalý vysoký policajný funkcionár pôjde do väzenia na 5 rokov.

Bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Paksi sa dohodol s prokurátorom na vine a treste. Za korupciu, účasť v organizovanej zločineckej skupine, ktorej hlavou bol údajne N. Bödör, a zneužitie právomoci verejného činiteľa dostal 5 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. 

„Súd uznal obvineného za vinného zo zločinu založenia, zosnovania a z podporovania zločineckej skupiny a iných trestných činov a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní piatich rokov. Súd mu zároveň uložil trest prepadnutia majetku a ochranný dohľad na dva roky,“ uviedla Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Lučanský podľa neho zobral úplatok 510-tisíc eur

Paksi pracoval ako zástupca šéfa špeciálneho útvaru na policajnom prezídiu, kde mal prístup aj k informáciám o tom, kto bol odpočúvaný. 

Milan Lučanský v slávnostnej uniforme.
Milan Lučanský v slávnostnej uniforme. Zdroj: TASR

Bývalého vysokopostaveného funkcionára zadržala NAKA v októbri minulého roka. Paksi začal okamžite spolupracovať s políciou výmenou za mimoriadne zníženie trestu. Vyšetrovateľom dal informácie o Dušanovi Kováčikovi, ale aj bývalom policajnom prezidentovi Milanovi Lučanskom. Podľa jeho výpovede Lučanský zobral úplatok minimálne 510-tisíc eur.

Paksi vypovedal, že keď sa Milan Lučanský stal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej šéfom polície ako nominant ministerky vnútra Denisy Sakovej, siahol po starých kontaktoch, od ktorých si pýtal za pomoc úplatky. „Všetci v okolí robia kšefty a odo mňa potom chcú, aby som každého ťahal zo sračiek, a nič z toho nemám,“ povedal podľa Paksiho Lučanský. Paksi však nebol jediný, kto svedčil o tejto udalosti, nezávisle od neho vypovedal aj podnikateľ a siskár František Böhm, ktorý sa nedávno zastrelil po prepustení z väzby. 

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020 o 12:25

Zadržali ho spoločne s Kováčikom

Norbert Paksi sa priznal aj k účasti v organizovanej zločineckej skupine. Na jej čele údajne stál nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a jej súčasťou vraj bol aj Dušan Kováčik. Bývalého špeciálneho prokurátora už čoskoro čaká hlavné pojednávanie, keďže padol návrh na podanie obžaloby. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na súd obžalobu Dušana Kováčika, obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov 20. apríla.

Odporúčané
Spútali ho a spadol na hlavu, chýbajú 2 minúty záznamu, všetky zranenia si zavinil sám. Čo zistila komisia o Lučanského väzbe? Spútali ho a spadol na hlavu, chýbajú 2 minúty záznamu, všetky zranenia si zavinil sám. Čo zistila komisia o Lučanského väzbe? 17. apríla 2021 o 13:06
Domov
Zdieľať
Diskusia