Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 12:17
Čas čítania 0:31
Jakub Paulík

Múčne červy v slovenských kuchyniach: krajiny EÚ ich schválili ako bezpečné na konzumáciu

Múčne červy v slovenských kuchyniach: krajiny EÚ ich schválili ako bezpečné na konzumáciu
Zdroj: Pixabay / ivabalak / volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Žlté múčne červy budú po novom v EÚ označované ako potravina.

Štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie na využitie žltých múčnych červov ako zdroja potravy. Návrh ešte predtým prešiel Stálym výborom pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá.

Žlté múčne červy sa tak po novom v štátoch EÚ stanú oficiálne bezpečnými na konzumáciu a môžu ich teda predávať vo všetkých členských krajinách, uvádza Al Jazeera.

Červy budeš môcť konzumovať samostatne alebo ako prísadu do výrobkov obsahujúcich bielkoviny. Žlté múčne červy sú podľa webu Európskej komisie prvým hmyzom, ktorý sa dostal do zoznamu potravín EÚ.

Eurokomisia prišla s týmto návrhom v rámci stratégie Z farmy na vidličku, čím chce podporiť udržateľnejší potravinový systém. Žlté múčne červy majú slúžiť ako alternatívny zdroj bielkovín.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa aktuálne zaoberá žiadosťami o schválenie ďalších 11 druhov hmyzu. Trh s jedlým hmyzom by mal podľa odhadov do roku 2027 dosiahnuť 4,6 miliardy dolárov.

Odporúčané
No Meat Burger sľubuje, že dokonale nahrádza chuť skutočného mäsa. Presvedčil nás, aby sme prešli na vegetariánsku stravu? No Meat Burger sľubuje, že dokonale nahrádza chuť skutočného mäsa. Presvedčil nás, aby sme prešli na vegetariánsku stravu? 11. apríla 2021, 19:29
Domov
Zdieľať
Diskusia