Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2021, 21:32
Čas čítania 0:43
Kamila Šebestová

Európskej únii dôveruje najviac obyvateľov Slovenska za posledných 10 rokov

NEWS EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Podľa najnovšieho prieskumu verí EÚ až polovica ľudí na Slovensku.

Dôvera v Európsku úniu stúpla. Je najvyššia za posledných desať rokov. Podľa portálu Euractiv tento fakt dokazuje najnovší prieskum Eurobarometra. Dnes Európskej únii dôveruje až 50 percent ľudí na Slovensku. 

EÚ.
EÚ. Zdroj: Eurobarometer 94

Je to výrazná zmena oproti minulému roku, keď EÚ dôverovalo iba 45 percent Slovákov. Nedôveru v túto inštitúciu vyslovilo v roku 2020 až 46 percent oslovených. 

Slováci najviac dôverovali Európskej únii pred desiatimi rokmi – v máji 2011. Bolo to počas vlády Ivety Radičovej. Dôveru EÚ vtedy vyslovilo až 60 percent ľudí na Slovensku, odvtedy stále klesala. 

Podľa portálu Euractiv eviduje Európska únia najlepšie výsledky, pokiaľ ide o dôveru všetkých jej občanov. Dnes jej verí skoro polovica z nich (49 percent). Je to najlepší výsledok od roku 2008. Prieskum Eurobarometer dokázal, že  dôvera sa zvýšila až v 23 členských štátoch. 

Najvýraznejšie zmeny evidoval v Portugalsku (až o 22 percent). Najviac poklesla dôvera v EÚ v Poľsku, kde je na čele vlády konzervatívna strana. 

 Eurobarometer 94.
Eurobarometer 94. Zdroj: Eurobarometer 94

Podľa portálu Euractiv považujú obyvatelia EÚ za najväčšie problémy zdravotníctvo, ekonomickú situáciu a verejné financie. Pre Slovákov je na treťom mieste imigrácia. 

Čo sa týka výskumu o vôli zotrvania v EÚ, výsledky sú ešte lepšie. Dokazuje, že v EÚ chce ostať až 70 percent obyvateľov Slovenska.

Odporúčané
Ursula von der Leyenová reaguje na sexistický problém so sedením v Turecku: Stalo by sa mi to, keby som mala sako a kravatu? Ursula von der Leyenová reaguje na sexistický problém so sedením v Turecku: Stalo by sa mi to, keby som mala sako a kravatu? 28. apríla 2021, 7:35
Domov
Zdieľať
Diskusia