Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2021, 7:35
Čas čítania 1:28
Tímea Krauszová

Ursula von der Leyenová reaguje na sexistický problém so sedením v Turecku: Stalo by sa mi to, keby som mala sako a kravatu?

Ursula von der Leyenová reaguje na sexistický problém so sedením v Turecku: Stalo by sa mi to, keby som mala sako a kravatu?
Zdroj: TASR/AP
NEWS EURÓPSKA ÚNIA URSULA VON DER LEYENOVÁ
Uložiť Uložené

Jediný dôvod, prečo si pri diplomatickej návšteve v Turecku nemala kam sadnúť, je ten, že je žena.

Očakávala rešpekt, ktorý si jej pozícia vyžaduje. Očakávala, že sa k nej budú správať ako k hlave Európske komisie. Ale nedočkala sa toho. Ursula von der Leyenová sa počas prejavu pred poslancami Európskeho parlamentu vyjadrila, že jediný dôvod, prečo si pri diplomatickej návšteve v Turecku nemala kam sadnúť, je ten, že je žena. Povedala to pred začiatkom rozpravy o vzťahoch Bruselu a Ankary.

Nepopierateľný sexizmus

„Stalo by sa mi to, keby som mala sako a kravatu? Na fotografiách z predošlých stretnutí nevidím žiadny nedostatok stoličiek, ale je pravda, že tam nevidím ani žiadnu ženu,“ povedala von der Leyenová v pondelok.

Odkazovala tým na nedávne faux pas v Ankare, keď počas prijatia u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana zostala bez miesta na sedenie, hoci predsedu Európskej rady Charlesa Michela usadili po Erdoğanovej pravici. Podľa prezidentky EK tento zážitok len zdôraznil potrebu boja proti sexizmu v EÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia