Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2021, 14:23
Čas čítania 0:57
Tímea Krauszová

Od štvrtka sa môžu do čakárne na očkovanie prihlásiť ľudia nad 16 rokov

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Už od štvrtka sa do čakárne na očkovanie proti koronavírusu budú môcť prihlásiť všetci vo veku nad 16 rokov. V diskusii Na telo plus to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Podľa jeho slov sa vzhľadom na naše zásoby vakcín a tempo očkovania mladým ľuďom ujde z vakcíny Pfizer-Biontech.

Vakcínu si nebudeš môcť vybrať a naďalej platia doterajšie schválené prioritné skupiny. Hlavným kritériom pri poradí je vek, prioritu majú aj ľudia so závažnou či stredne závažnou chronickou chorobou. Lengvarský predpokladá, že už v polovici júna by každý, kto sa chce dať zaočkovať, mohol mať za sebou prvú dávku.

Kto má v čakárni prioritu?

Ťažko chronicky chorí pacienti (napríklad s ťažkým zdravotným postihnutím, s rakovinou v štádiu liečby či extrémne obézni s BMI nad 35) sa v poradovníku zaradia hneď za ľuďmi staršími ako 70 rokov. Stredne ťažko chorí sa zaradia do jednej fázy s ľuďmi nad 60 rokov. Všetci z týchto skupín dostanú vakcíny Pfizer-Biontech a Moderna.

Potom budú nasledovať „mladí ľudia“ v poradí podľa veku. Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že aj sprievod seniora dostane vakcínu, zatiaľ to však nie je schválené.

Odporúčané
Od 1. mája sa má upraviť systém očkovania. Kto bude mať po novom prednosť a kedy s babkou zaočkujú aj teba? Od 1. mája sa má upraviť systém očkovania. Kto bude mať po novom prednosť a kedy s babkou zaočkujú aj teba? 26. apríla 2021, 20:04

Lengvarský okrem toho v diskusii povedal, že so zákazom zhromažďovania by sme mali rátať ešte dva-tri týždne. Podľa jeho slov sa nebojí protestov ľudí, ide o rozhodnutie čisto z epidemiologických dôvodov. Večerný zákaz vychádzania prehodnotia budúci týždeň; v prípade priaznivej situácie sa znovu posunie o hodinu, teda platiť začne až o desiatej večer. Môže sa to však aj vrátiť na ôsmu; rozhodovať sa bude podľa aktuálnej situácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia