Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2021, 20:04
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová

Od 1. mája sa má upraviť systém očkovania. Kto bude mať po novom prednosť a kedy s babkou zaočkujú aj teba?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Cieľom zmien je urýchliť očkovanie.

Ministerstvo zdravotníctva chystá úpravu očkovacej vyhlášky s cieľom zrýchliť tempo očkovania. Chrániť chcú predovšetkým tých, ktorí sú najviac ohrození: starých a chorých. Nateraz sa predpokladá, že upravená vyhláška začne platiť 1. mája.

Kto bude mať prednosť?

Základnou zmenou vo vyhláške je, že sa na zoznam prioritne očkovaných ľudí dostanú tí, ktorí sú chronicky chorí. Ťažko chronicky chorí pacienti (napríklad s ťažkým zdravotným postihnutím, s rakovinou v štádiu liečby či extrémne obézni s BMI nad 35) sa v poradovníku zaradia hneď za ľuďmi staršími ako 70 rokov. Stredne ťažko chorí sa zaradia do jednej fázy s ľuďmi nad 60 rokov.

Zoznamy poistencov s chronickými ochoreniami vedú zdravotné poisťovne. Až sa záujemca zaregistruje online ako chronicky chorý pacient, jeho registračný formulár sa spáruje s údajmi z poisťovne. Postupne dostanú termíny ľudia v nasledovnom poradí: najskôr záujemcovia vo veku nad 70 rokov, potom tí so závažným chronickým ochorením, ďalej ľudia vo veku nad 60 rokov, ako aj pacienti so stredne závažnou chorobou. Všetci z týchto skupín dostanú vakcíny Pfizer-Biontech a Modernu.

Ak náhodou človek dostane termín na inú vakcínu, než je určená pre konkrétne kategórie, znamená to, že jeho poisťovňa ho neeviduje ako chronicky chorého. Kontaktovať treba poisťovňu a nie očkovacie centrum.

Odporúčané
Na tribúny sa budú môcť vrátiť diváci už zajtra. Uvoľňujú sa ďalšie opatrenia súvisiace s hromadnými podujatiami Na tribúny sa budú môcť vrátiť diváci už zajtra. Uvoľňujú sa ďalšie opatrenia súvisiace s hromadnými podujatiami 26. apríla 2021, 16:45

Zaočkujú s babkou aj teba?

Návrh upravenej vyhlášky počíta aj s avizovanými vakcínami pre sprevádzajúcu osobu. Zatiaľ sa však netreba prihlasovať, varuje ministerstvo. Nateraz vyhláška neplatí a očkovacie centrum ťa nesmie zaočkovať, ak nedostaneš termín podľa aktuálnych pravidiel. Novinka zrejme začne platiť 1. mája s podmienkou, že sprevádzať musíš osobu vo veku nad 70 rokov, ktorá ešte nedostala prvú dávku. Má ísť teda o novú registráciu.

Ľudia vo veku nad 60 budú môcť absolvovať aj skupinové očkovania. Rozbehnú sa špeciálne výjazdy pre tých, ktorí sa teraz nevedia ľahko dostať k vakcíne. Organizácia týchto výjazdov bude prácou samosprávnych krajov v spolupráci s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Registračný formulár sa podľa ministerstva aktuálne technicky upravuje. Pri prideľovaní termínov na očkovanie sa bude zohľadňovať vek: starší ľudia budú mať vždy prednosť pred mladšími. V prípade sprievodu sa bude zohľadňovať vek seniora.

Domov
Zdieľať
Diskusia