Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2021, 18:32
Čas čítania 1:13
Martin Mičuda

Nová Alpina B8 Gran Coupé je ešte výkonnejšia ako BMW M8, disponuje až 621 koňmi

Nová Alpina B8 Gran Coupé je ešte výkonnejšia ako BMW M8, disponuje až 621 koňmi
Zdroj: Alpina
TECH
Uložiť Uložené

Rozdiel medzi variantom od Alpiny a emkovým derivátom je menší ako kedykoľvek predtým.

Značka Alpina dlhé roky predstavuje akýsi medzník medzi najsilnejšími bežnými a vrcholnými M verziami od BMW. V modelových radoch, kde mníchovský výrobca neponúka plnohodnotné M (7 či X7), dokonca štafetu preberá práve „ladič“ z Buchloe. K veľmi zaujímavej situácii však došlo v prípade radu 8, kde Alpina práve predstavila variant B8 Gran Coupé, ktorý je výkonnejší aj ako BMW M8 Gran Coupé. 

Ako je zvykom, aj v tomto prípade platí, že základom pre úpravy nie je spomínané emko, ale „len“ slabšie osemvalcové vyhotovenie M850i xDrive. To v sériovom stave disponuje výkonom 390 kW/530 koní a 750 N.m, technici z Alpiny však z dvakrát preplňovaného 4,4-litrového V8 vydolovali až 457 kW/621 koní a 800 N.m. V dôsledku toho Alpina B8 prekonáva aj 600-koňové M8, zabúdať však netreba na naďalej najvýkonnejší, 625-koňový variant s dodatkom Competition.

Alpina, B8 Gran Coupé,
Zdroj: https://www.alpina-automobiles.com/en/models/b8/images-videos/

Akceleráciu z pokoja na rýchlosť 100 km/h zvládne osmičkové Gran Coupé od Alpiny za 3,4 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je až 324 km/h. Dodajme, že „štandardné“ M8 od BMW zvládne túto disciplínu za 3,2 sekundy, maximálnu rýchlosť však má obmedzenú „len“ na 290 km/h. Alpina uvádza, že veľké zmeny nastali v podvozkovej časti – stabilizátory sú tuhšie, pružiny od BMW nahradili tie od značky Eibach. 

Odporúčané
Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? 23. marca 2021, 14:30

Zaujímavosťou je, že po vizuálnej stránke ide opäť o Alpinu, ktorá má už aj športový optický M paket (v minulosti to tak takmer nikdy nebolo). Ani v tomto prípade nechýba povestný splitter na prednom nárazníku s nápisom Alpina uprostred, zatiaľ čo zadný nárazník nevypĺňa dvojica podlhovastých koncoviek výfuku, ale štyri okrúhle. Drobnými zmenami prešli bočné prahy a zadný difúzor, no a do pneumatík sú zabalené ikonické mnoholúčové 20" disky. 

V interiéri sú zmeny len v detailoch – pribudli plakety a nápisy Alpina, infotainment dostal náhľadový obrázok vozidla v typickej zelenej farbe, zatiaľ čo digitálne budíky majú povestný modrý podklad. Na záver tu máme cenové relácie. Alpina B8 v doposiaľ jedinej predstavenej karosárskej verzii, teda ako Gran Coupé, štartuje na nemeckom trhu sumou od 161-tisíc eur.

Alpina, B8 Gran Coupé,Alpina, B8 Gran Coupé,Alpina, B8 Gran Coupé,Alpina, B8 Gran Coupé,
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia