Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2021, 19:01
Čas čítania 0:32
Daniel Mikolášik

Nosenie dvoch rúšok naraz nechráni oveľa lepšie ako jedno, tvrdí nová štúdia

ZDRAVIE RUSKO
Uložiť Uložené

Bezkonkurenčne najlepšie však podľa vedcov chránia respirátory N95.

Približne pred mesiacom vyhlásil známy americký vládny expert na infekčné choroby Anthony Fauci, že efektívnejším spôsobom, ako sa chrániť pred nákazou koronavírusom, je nosenie dvoch rúšok naraz.

Odporúčané
Ľudia vo veľkom skupujú FFP2 respirátory. Lidl hlási, že v niektorých predajniach ich dnes možno nekúpiš, meškajú dodávky Ľudia vo veľkom skupujú FFP2 respirátory. Lidl hlási, že v niektorých predajniach ich dnes možno nekúpiš, meškajú dodávky 1. marca 2021, 10:12

Nové zistenia zo simulácie uskutočnenej japonským superpočítačom Fugaku však hovoria o tom, že keď nosíš dve rúška, nezvyšuješ výraznejším spôsobom ochranu pred šírením nákazy v porovnaní so správne nasadeným jedným rúškom, píše Japan Today.

Nové zistenia japonských vedcov, ktorí Fugaku použili tak, aby simulovali prúdenie častíc vírusu od ľudí s rôznymi rúškami, sú teda v rozpore s nedávnym tvrdením amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

„Nosenie dvoch rúšok jednoducho nedáva zmysel,“ skonštatovali vedci, ktorých viedol Makoto Tsubokura, v štúdii zverejnenej japonským výskumným ústavom Riken a univerzitou v Kobe.

Podľa nich dvojité rúško zvyšuje efektivitu iba o štyri percentá, zatiaľ čo správne nasadené jedno rúško dokáže zablokovať až 85 percent vírusových častíc. Najlepšie podľa nich chránia respirátory N95.

rúško
Zdroj: YusufSangdes (www.freepik.com)
Domov
Zdieľať
Diskusia