Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 14:36
Čas čítania 5:48
Marián Mauik Biel

Satelitný internet Starlink Elona Muska si už môžeš objednať aj na Slovensku

Satelitný internet Starlink Elona Muska si už môžeš objednať aj na Slovensku
Zdroj: SpaceX
TECH AMAZON ELON MUSK JEFF BEZOS
Uložiť Uložené

Nie je jediný, kto sa pokúša o poskytovanie internetu z nebies. Zatiaľ je však najúspešnejší.

Skúsil si si niekedy predstaviť, ako by fungoval tvoj študijný, romantický, rodinný, biznisový, pracovný alebo herný život vo svete, kde by si v roku 2021 nemal žiadne alebo len úplne minimálne pripojenie na internet?

Samozrejme, dá sa pohodlne žiť aj v offline svete. Len je to obrovská nevýhoda voči zvyšku sveta. Mapa pokrytia internetom sa už roky prekrýva s mapou vyššej životnej úrovne.

Odporúčané
Americká astronautka Jeanette Epps: Viem si určite predstaviť, že budeme mať pravidelnú kyvadlovú dopravu medzi Zemou a Mesiacom Americká astronautka Jeanette Epps: Viem si určite predstaviť, že budeme mať pravidelnú kyvadlovú dopravu medzi Zemou a Mesiacom 28. novembra 2020, 9:30

Práve preto sa viacero firiem už roky snaží prísť s pokrytím celého sveta. A to sa dá len „z nebies“. Posielanie internetového signálu pomocou stoviek satelitov na obežnej dráhe aj na tie najodľahlejšie farmy je cieľom Elona Muska aj Jeffa Bezosa. Akoby najnovším egotripom najbohatších mužov planéty je teda dobýjať vesmír krok po kroku.

Základný princíp satelitného internetu
Základný princíp satelitného internetu Zdroj: Pexels

Zatiaľ najďalej sa dostal projekt Starlink spoločnosti SpaceX, ktorú založil Elon Musk. Dokonca sa ich satelitný internet už dá objednať aj na Slovensku. Možno si to často neuvedomujeme, ale máme šťastie, že žijeme v krajine s veľmi dobrou telekomunikačnou infraštruktúrou a je pomerne komplikované nájsť miesto bez signálu od jedného z operátorov.

Dokonca, v celosvetovom meradle sú aj naše ceny veľmi prijateľné. Optické 1 Gbps pripojenie za približne 20 eur je pre obyvateľov desiatok iných krajín sveta úplné sci-fi. Bude teda pravdepodobne len zopár Slovákov, pre ktorých sa investícia do Starlinku oplatí.

Konečne použiteľný internet

Domov
Zdieľať
Diskusia