Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2021, 16:50
Čas čítania 0:46
Lukáš Čelka

Slovenskí vedci vyvíjajú test, ktorý by mal odhaliť aj nebezpečnú juhoafrickú mutáciu koronavírusu

NEWS
Uložiť Uložené

Juhoafrická mutácia dokáže spôsobiť reinfekciu a horší priebeh infekcie aj u tých ľudí, ktorí už ochorenie prekonali.

Slovenskí vedci už pracujú aj na teste, ktorý by dokázal zachytiť juhoafrickú mutáciu koronavírusu, informoval o tom biochemik zo spoločnosti MultiplexDX, Pavol Čekan. Dodal, že hoci na teste pracujú, validáciu zatiaľ nedokážu dokončiť. Dôvodom má byť to, že táto mutácia by na Slovensku ešte nemala byť prítomná.

Odporúčané
Richard Sulík: Predčasné voľby sa nedajú vylúčiť. Nikdy neviete, čo sa zrodí Igorovi Matovičovi v hlave Richard Sulík: Predčasné voľby sa nedajú vylúčiť. Nikdy neviete, čo sa zrodí Igorovi Matovičovi v hlave 8. februára 2021, 14:03

„Nemáme virálnu RNA z juhoafrického variantu SARS-CoV-2," povedal Čekan s tým, že sa ju snažia v Európe získať, ale podľa vedca nie je jednoduché zaobstarať takéto vzorky z inej krajiny.

Doplnil, že čo sa týka juhoafrickej mutácie, ide o veľmi nebezpečný variant koronavírusu, ktorý dokáže spôsobiť reinfekciu a horší priebeh infekcie aj u tých ľudí, ktorí už ochorenie prekonali.

Domov
Zdieľať
Diskusia