Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2021, 10:27
Čas čítania 3:41
Viktor Kniš

Prokurátori rozbili Ficovu téoriu o kajúcnikoch: Priznávajú sa mnohí vysokopostavení policajti, máme listinné dôkazy a svedkov

NEWS
Uložiť Uložené

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry reagujú na posun v kauzách, v rámci ktorých NAKA zadržala bývalých vysokopostavených funkcionárov.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí sa podieľajú na dozorovaní najväčších káuz, zorganizovali tlačový brífing, na ktorom informovali o posune v kauzách Očistec, Judáš a Božie mlyny. 

Novinky sa týkajú najmä zaisťovania majetku, ale aj rozsahu dôkazov a vylúčenia vyjadrení Roberta Fica o kajúcnikoch. 

Šéf Smeru aj ďalší predstavitelia opozície dlhodobo tvrdia, že väzbu využívajú orgány činné v trestnom konaní ako donucovací nástroj, aby sa obivnení priznali. Prokuratúra skúma dôvodnosť väzby počas celého trestného konania, tvrdí Peter Kysel, pričom v prípade mnohých obvinených bolo kolúzne správanie už pred vzatím do väzby, a teda nie sú vo väzbe len z obavy, že by niekoho ovplyvňovali.

„Čo sa týka namietania umiestňovania do rôznych ústavov na výkon väzby - ak máme viacero osôb pri jednej kauze, je vylúčené, aby boli umiestňované spoločne,“ dodal prokurátor Kysel. .

Odporúčané
Bödörovi, Kováčikovi, Gašparovi a spol. hromadne blokujú majetky, ktoré mohli získať z korupcie Bödörovi, Kováčikovi, Gašparovi a spol. hromadne blokujú majetky, ktoré mohli získať z korupcie 29. januára 2021, 7:10

Inštitút spolupracujúcich osôb je podľa prokurátora Kysela známy dlhé roky. „Tento inštitút sme používali od roku 2003 v mnohých kauzách, ktoré rezonovali spoločnosťou,“ vysvetlil súčasný kandidát na špeciálneho prokurátora. Podľa neho sa tento inštitút používal aj pri mnohých korupčných veciach. 

Pri vyšetrovaní veľkých korupčných káuz už zaistili viac ako 1,3 milióna eur v hotovosti a táto suma bude podľa odhadov prokurátorov výrazne narastať. V prípade dokázania viny a odsúdenia by prepadli peniaze štátu. „Táto suma nemusí byť ani zďaleka konečná, aj okruh obvinených sa môže rozširovať,“ dodal prokurátor Ondrej Repa. 

Jaroslav Novák
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Božie mlyny

V rámci tejto akcie bol zadržaný a obvinený aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a tiež bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Zadržali a obvinili aj bývalého SIS-kára Františka Böhma.

Kauza Božie mlyny vzišla podľa neho z vyšetrovania zločineckej skupiny nazývanej takáčovci. „Dlhodobo boli badateľné úniky informácií, existovali podozrenia, ale práve v tejto trestnej veci zločineckej skupiny takáčovci sa rozhodli niektorí jej členovia spolupracovať,“ ozrejmil prokurátor Šúrek s tým, že traja z ôsmich obvinených pochádzajú priamo z tejto zločineckej skupiny.

Výpovede svedkov boli podľa Šúreka podporené aj ďalšími, najmä listinnými dôkazmi. „Na počiatku vznesených obvinení neboli len jednotlivé osamotené výpovede. Treba dať do pozornosti, že tieto výpovede sa postupne začali spájať do ucelených celkov,“ zdôraznil.

„Vo vzťahu k trom osobám bolo pristúpené k zaisteniu majetku, nakoľko je predpoklad v prípade odsúdenia, že im tento majetok prepadne,“ dodal prokurátor. Niektoré z týchto osôb vylučujú na samostatné konanie alebo sa stali súčasťou iných trestných vecí. 

Odporúčané
Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó Na ministerstve vnútra malo byť tajné stretnutie Kaliňák–Bödör–Gašpar. Riešili diskreditáciu Matoviča pred voľbami, vypovedal Makó 4. decembra 2020, 10:18

Očistec

V rámci akcie Očistec, ktorá sa týka zosnovania zločineckej organizovanej skupiny, zadržali a obvinili aj bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a bývalého šéfa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. Obvinení sú aj ďalší príslušníci NAKA, napríklad kvôli sledovaniu Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.

Ide o kauzu, v rámci ktorej obvinili celkovo 18 osôb vrátane tých, ktorí už boli vo väzbe skôr, napríklad Norbert Bödör alebo Dušan Kováčik. „7 z nich je stíhaných väzobne, z toho 5 v tejto trestnej veci a 2 v iných trestných veciach. Jednu osobu medzičasom prepustili,“ oznámil prokurátor Ondrej Repa. 

Vinu buď v celom rozsahu alebo podstatnej časti priznalo celkovo 10 obvinených. Výpovede sú podporované ďalšími svedeckými výpoveďami. „Trestnú činnosť odkrýva viacero osôb. Naďalej existujú podozrenia aj z trestnej činnosti, pre ktoré doposiaľ obvinenie vznesené nebolo,“ poznamenal Repa. V kauze sa podľa neho naďalej koná a realizujú sa a sú plánované aj ďalšie výsluchy.

 „Konkrétne ďalších 5 svedkov potvrdilo trestnú činnosť,“ dodal Repa s tým, že stíhanie potvrdili aj vecné a listinné dôkazy. Prokurátor konštatuje, že nejde len o výpovede kajúcnikov a ďalšie osoby sú ešte podozrivé z trestnej činnosti. 

Ondrej Repa komentoval aj dôvodnosť väzby. Podľa neho potvrdili väzbu Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd, ktoré týmto spôsobom preskúmavali postup prokurátorov.

Aj v tejto kauze už došlo k zaisťovaniu majetku. Celý majetok zaistili 8 osobám, pričom sa to týka aj tých obvinených, ktorí už spolupracujú s políciou. Ide o reakciu na slová Roberta Fica, ktorý viackrát opakoval, že napríklad Ľudovít Makó vypovedá, pohybuje sa na slobode a užíva si majetok, ktorý mohol získať vďaka korupčnej trestnej činnosti. 

Babylon

NAKA zadržala v rámci akcie bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša, ktorý mal s Jaroslavom Haščákom zobchodovať nahrávku Gorily aj advokáta Poláka.

​Vyšetrovateľ vzniesol voči osobám obvinenie pre pokračovací obzvlášť závažný zločin vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti, a jednej obvinenej osobe aj pre trestný čin podplácania.

Celkovo vzniesli obvinenie 5 osobám. „Väzobne stíhané sú 3 osoby, voči jednej osobe bolo obvinenie zrušené,“ dodal Ondrej Repa. Dodáva, že trestnú činnosť potvrdzujú traja priami svedkovia a tiež jeden obvinený, ktorý sa priznal v celom rozsahu. Aj v tomto prípade podporujú dôkaznú situáciu listinné dôkazy. 

Ondrej Repa ďalej konštatuje, že v tejto veci Ľudovítovi Makóovi nezrušili obvinenie.   

Judáš

V rámci tejto akcie zadržali bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý vo väzbe spáchal samovraždu. 

Zadržali aj Daniela Čecha, bývalého viceprezidenta Finančnej správy. Medzi zadržanými aj bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák a Boris Beňa ktorý bol námestníkom riaditeľa SIS. Polícia si prišla aj po  bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča, ktorý v Slovenskej informačnej službe pracoval ešte donedávna. 

V kauze Judáš je obvinených osem osôb, dvaja sa priznali. Všetky obvinenia sú založené okrem výpovedí kajúcnikov aj na výpovediach viacerých svedkov či na listinných dôkazoch. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel preto vylúčil politický motív stíhania.
Šesť z obvinených z kauzy je stíhaných väzobným spôsobom.

„Jednalo sa o trestnú činnosť predovšetkým korupčného charakteru, kde išlo o prijímanie úplatkov, vydieranie, prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, podplácanie a u jedného obvineného aj činnosť pre zločineckú skupinu,“ spresnil na piatkovom brífingu prokurátor Kysel.


Zdôraznil, že k obvineniu osôb došlo na základe výpovedí štyroch priamych svedkov. Dvaja obvinení v kauze sa priznali v takmer celom rozsahu za konanie, ktoré sa im kládlo za vinu. Je možné očakávať aj odnímanie finančných prostriedkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia