Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. januára 2021, 15:59
Čas čítania 0:48
Jakub Paulík

Na Slovensku zomrel pacient po očkovaní proti Covidu-19. Muž trpel mnohými ochoreniami

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Hlavnou príčinou úmrtia mali byť chronické ochorenia pacienta.

Po očkovaní vakcínou proti Covidu-19 na Slovensku zomrel prvý pacient. Bol ním 79-ročný muž, ktorého trápilo viacero chronických ochorení. Práve tie mali byť podľa pitvy hlavnou príčinou úmrtia. Jeho už aj tak vážny zdravotný stav zhoršili vedľajšie účinky vakcíny.

U muža totiž po očkovaní nastúpili horúčky a slabosť, uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková. Podľa jej tvrdenia sa podobných prípadov v krajinách Európy už objavilo viac.

Ide o prípad podobný tým, ktoré sú známe z Nórska, Nemecka či iných európskych krajín. Išlo o pacienta vo vyššom veku (79 rokov) s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť,“ povedala.

Odporúčané
Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) 22. januára 2021, 13:11

Príčinnú úmrtnosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotili ako možnú (Svetová zdravotnícka organizácia rozlišuje nasledujúce stupne – veľmi pravdepodobný – pravdepodobný – možný – nepravdepodobný - neklasifikovaný). 

Hovorkyňa tvrdí, že očkovanie pacientov vo vysokom veku, ktorí navyše trpia viacerými chronickými ochoreniami a mohli by ich ohroziť aj mierne nežiaduce účinky vakcíny, treba posudzovať individuálne.

Na Slovensku sa doposiaľ vakcínou proti koronavírusu dalo zaočkovať 102 692 občanov. Štátny ústavu pre kontrolu liečiv na Slovensku u zaočkovaných ľudí eviduje 353 hlásení s podozreniami na nežiaduce účinky, z toho 24 hlásení vyhodnotili ako závažné.

Domov
Zdieľať
Diskusia