Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2020, 16:32
Čas čítania 4:48
Viktor Kniš

VIANOČNÝ LOCKDOWN: Do obchodu len po základné potreby, no otvorené zostávajú kostoly aj vleky. Zákaz vychádzania má veľa výnimiek

NEWS IGOR MATOVIČ OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad na základe opatrení, ktoré v stredu prijala vláda Igora Matoviča.

Vianočný lockdown bude. Začne 19. decembra a skončí najskôr 10. januára, kedy by mal vstúpiť do platnosti COVID automat ministerstva zdravotníctva. Ten berie do úvahy reprodukčné číslo, prírastok pacientov s koronavírusom aj počet hospitalizovaných osôb.

Stále platí, že v interiéri aj exteriéri musíš mať nasadené rúško, dodržiavať odstupy od ostatných ľudí mimo tvojej domácnosti a dodržiavať hygienu. Pripravili sme aj podrobný prehľad všetkých opatrení, ktoré sa budú týkať Slovenska – zákaz vychádzania, zatvorené obchody a zatvorené školy. 

V súvislosti s blížiacimi sa sviatkami prezidentka Zuzana Čaputová, elitní epidemiológovia a infektológovia aj vláda ľudí vyzvali, aby obmedzili kontakty na minimum. Práve rodinné oslavy v uzavretom kruhu sú v súčasnosti najväčším rizikom – konajú sa v uzavretom interiéri bez rúšok a často za zníženej opatrnosti. V súvislosti s rodinnými oslavami predstavili zástupcovia vlády koncept tzv. bublín, ktoré by mali Slováci vytvoriť s najviac jednou ďalšou rodinou.

Dnes zverejnené opatrenia doplní aj vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá by mala niektoré konkrétne výnimky upresniť. 
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré obchody sa zatvárajú, aké sú pomienky pre nakupovanie najnutnejších produktov pre domácnosť
  • Ako bude vyzerať režim na hraniciach a pohyb po krajine
  • Ako to bude vyzerať na svahoch, v hoteloch a v kostoloch
  • Čo znamená zákaz vychádzania a pre koho budú platiť výnimky 
Odporúčané
Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov 15. decembra 2020, 17:27

Zákaz vychádzania

Minister zdravotníctva Marek Krajčí apeluje na verejnosť, aby sa počas sviatkov stretávali najviac dve domácnosti. Ide o koncept bublín, o ktorom vláda už viackrát hovorila. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva je dôležité, aby si ľudia dôkladne vybrali, s kým chcú stráviť sviatky a ideálne už 7 dní pred Vianocami, teda od zajtra, nemali žiadne ďalšie kontakty. Prípadne by sa mali dve domácnosti, ktoré vytvoria tzv. bublinu dať pred kontaktom otestovať. 

Obyvatelia Slovenska sa budú môcť počas vianočných sviatkov a počas Nového roka voľne pohybovať, zakázané sú oslavy, večierky, svadby aj kary. Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska budú mať ľudia: 

  • na cestu do zamestnania alebo za výkonom podnikateľskej činnosti, doprovod dieťaťa do školy
  • na cesty v nevyhnutnom rozsahu: najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
  • na cesty do výdajných a odberových miest obchodov vrátane Zásielkovne
  • na pobyt v prírode v extraviláne (v okrese bydliska, BA/KE)
  • na cestu na testovanie (antigénové testy/PCR testy)
  • na cestu medzi dvoma domácnosťami
  • na cestu „za rekreáciou“ (napríklad na spoločnú chatu alebo do hotela či apartmánu, avšak len dve spoločné domácnosti, ktoré vytvoria tzv. bublinu)

Výnimku zo zákazu majú mať aj sväté omše, o tom, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí, majú rozhodnúť regionálni hygienici.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

V platnosti zostáva zákaz hromadných podujatí, platiť bude aj zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti. V prípade obradov (sobáš, krst) sa bude môcť zhromaždiť maximálne 6 osôb)

Vláda odporúča, aby ľudia spájali prostredníctvom internetových aplikácii (napr. Skype), aby necestovali v hromadných dopravných prostriedkoch, aby zamestnávatelia umožnili každému zamestnancovi homeoffice, ak to výkon práce dovoľuje a taktiež, aby sa tzv. bubliny vyhýbali iným bublinám aj v exteriéri.  

Ján Mikas
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zatvorené obchody a služby

Od 19. decembra zostanú na Slovensku otvorené len „esenciálne obchody a služby“. Bude platiť pravidlo na obmedzený počet ľudí – 1 človek na 15 metrov štvorcových. V platnosti zostávajú nákupné hodiny pre seniorov, tí však môžu nakupovať aj mimo vyhradených hodín od 9 do 11 ráno. 

Vláda sa zatiaľ nepopasovala s otázkou veľkooobchodných reťazcov (Tesco, Kaufland, Lidl, Billa), ktoré predávajú okrem potravín či drogérie aj zmiešaný tovar. „Je všeobecná politická vôľa, aby predaj, tohto tovaru nebol povolený,“ vyhlásil Štefan Holý s tým, že si budú musieť počkať na vyhlášku. 

V platnosti zostávajú aj zatvorené interiéry reštaurácií a terasy. Prevádzky môžu jedlo vydávať buď cez okienkový predaj, alebo prostredníctvom rozvozu. 

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Postihnuté zákazom sú prevádzky ako kaderníctva či masérske služby. Výnimku nemajú ani kaderníctva, manikútry a daľšie služby, ktoré poskytuje len jeden človek. 

Lyžiarské strediská môžu mať otvorené

Lyžiarské strediská môžu mať otvorené svahy a vleky pod podmienkou, že budú mať návštevníci negatívny Ag alebo PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín. V kabíne lanovky bude môcť byť buď len človek, alebo rodinní príslušníci. 


Ubytovacie zariadenia zostávajú otvorené. Zakázané sú wellness, aquaparky a kúpele mimo zdravotnej indikácie.

Rekreačný šport budú môcť ľudia na území Slovenska vykonávať individuálne v exteriéri v extraviláne okresov.

Zatvorené školy

Do Vianoc môžu byť otvorené len materské školy a prvý stupeň základných škôl. Výnimku majú špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne, avšak za podmienky maximálne 5 detí + jeden učiteľ. Výnimka platí do Vianoc aj pre 2. stupeň a stredné školy s negatívnym výsledkom antigénového testu. Vysoké školy naďalej vyučujú dištančnou formou.

Školy budú zatvorené do 10. januára, následne bude vláda vyhodnocovať situáciu na základe COVID automatu buď regionálne, ak bude situácia lepšia, alebo plošne, ak bude horšia. 

Vstup na Slovensko len s testom

Režim na hraniciach sa meniť nebude. Apel k obmedzeniu cestovania, zníženiu mobility a osobnej zodpovednosti adresoval aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. „Nie je zakázané cestovať, platia naďalej však pravidlá, ktoré sú stanovené pri návrate z tzv. červenej krajiny," dodal šéf rezortu diplomacie.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Naďalej platí, že pre návrat z krajín EÚ je potrebné potvrdenie negatívneho výsledku PCR testu, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Výnimky platia pre študentov a pendlerov, ktorí môžu mať aj antigénový test, nie však starší ako 14 dní. 

V rámci Slovenska sa budú môcť všetci pohybovať voľne bez potreby potvrdení o negatívnom výsledku antigénového alebo PCR testu. Počas Vianoc bude platiť iný režim ako počas Veľkej noci, keď Slováci mohli cestovať medzi okresmi len v obmedzenom režime. Voľne sa môžu všetci na území krajiny pohybovať pred Vianocami aj počas sviatkov aj po novom roku. 

Povinné testovanie nebude

Plošné testovanie antigénovými testami v súčasnosti nie je v pláne v žiadnej forme. Premiér napriek tomu poveril ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nakúpil milióny testov, ktoré by mali zatiaľ využívať najmä nemocnice, domovy sociálnych služieb a neskôr školy a veľké podniky. 

Hromadné povinné testovanie neplánuje vláda pred Vianocami, počas nich a ani po ich skončení. Antigénové testy zakúpené ministerstvom vnútra dorazia na Slovensko najskôr tesne pred skončením vianočného lockdownu.

Predseda vlády Igor Matovič po tlačovej konferencii o oznámení opatrení vyhlásil, že bude apelovať na ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby zmenili pravidlá verejného obstarávania tak, aby nemuseli na nákup nových antigénových testov čakať ďalších niekoľko týždňov.  

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

„Stovky ľudí budú denne zomierať, lebo nemáme nakúpené testy a neboli sme schopní vykročiť správnou nohou,“ vyhlásil Igor Matovič.  „Pani prezidentka sa pokúsila odsabotovať masívne plošné testovanie,“ dodal. Jej vyjadrenie o dobrovolnosti testovania označil za demoralizovanie.

Každý, kto sa chce dobrovoľne z vlastnej iniciatívy otestovať antigénovým testom môže navštíviť tzv. mobilné odberové miesto, kde je možné otestovať sa zadarmo a bez udania dôvodu. Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že negatívny výsledok antigénového testu nezaručuje, že pacient nie je nakazený koronavírusom. PCR testy sú oveľa presnejšie a zachytávajú aj pozitívnych pacientov s menšou vírovou náložou.

Igor Matovič
Zdroj: TASR - Martin Baumann

COVID Automat

7-úrovňový semafor určuje kľúčové kritériá – počet prípadov, nárast počtu prípadov a dynamika vývoja situácie. Ministerstvo zdravotníctva chce pomocou nového automatu zabrániť prieniku a šíreniu infekcie, zlepšiť manažment a monitorovanie ochorení, ale aj testovanie a identifikáciu pozitívnych pacientov.

Ak je situácia stabilizovaná a spĺňa celonárodné kritériá, opatrenia sa prepnú do automatického módu na regionálnej úrovni.

Ak bude chcieť región prejsť do nižšieho stupňa, musí dosiahnuť potrebný znížený počet hospitalizácií a buď potrebné znížené reprodukčné číslo Rt alebo priemerný počet prípadov. „Uvoľňovanie je možné až po desiatich dňoch od prehodnotenia situácie,“ upozorňuje materiál ministerstva. Celý COVID Automat nájdeš v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia