Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2020, 8:37
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Vzácny výtlačok Harryho Pottera takmer predali za drobné. Má však hodnotu 50-tisíc libier

NEWS HARRY POTTER
Uložiť Uložené

Majiteľka knihy je od radosti celá bez seba.

Britka Charlotte Ramseyová natrafila na starý výtlačok Harryho Pottera, keď triedila staré veci v dome svojej matky. Kameň mudrcov v tvrdej väzbe takmer predala za drobné, pôvodne chcela knihu vziať na výpredaj nechcených vecí. Pre istotu si však overila jej hodnotu, a dobre urobila. Z predaja knihy zarobí desiatky tisíc.

Skákala od radosti

Ide o vzácne prvé vydanie z roku 1997. Vydavateľstvo Bloomsbury najskôr vydalo len 500 kusov, celosvetový úspech príbehu o mladom čarodejníkovi v tom čase ešte nemohli predpokladať. Až tristo výtlačkov pritom skončilo v školách a verejných knižniciach. Kniha je teda o to vzácnejšia, že existuje len zhruba dvesto vydaní, ktoré si ľudia mohli kúpiť v kníhkupectvách.

Podľa experta Jima Spencera je trhová cena výtlačku okolo 50-tisíc libier (55-tisíc eur). Spencer chce knihu predať na pripravovanej online aukcii v Staffordshire, ktorá bude 11. decembra, píše britský portál BBC.

Keď sa Ramseyová dozvedela, že má doma skutočne prvé vydanie úspešnej ságy o čarodejníkovi vôbec, podľa BBC vraj nevedela prestať skákať od radosti. Len prednedávnom, v októbri 2020, predali iný kus, tiež prvé vydanie, za 60-tisíc libier (v prepočte zhruba 66-tisíc eur).

Domov
Zdieľať
Diskusia