Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2020, 7:23
Čas čítania 1:40
Tímea Krauszová

Z jednoduchého odberu krvi chcú odhaľovať až 50 druhov rakoviny. Briti idú vyskúšať nový druh testov

NEWS BILL GATES JEFF BEZOS
Uložiť Uložené

Do firmy, ktorá testy vyvíja, investovali aj známi tech miliardári Bill Gates a Jeff Bezos.

Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NHS) spustí budúci rok pilotné kolo nových, jednoduchých krvných testov. Ich úlohou je odhaliť prítomnosť rakoviny v tele a potenciálne pomôcť zachrániť tisícky životov. Včasná diagnóza je pri onkologických ochoreniach kľúčová a nový krvný test by mal byť schopný rozoznať až 50 druhov rakoviny, píše CNN.

Testy „Galleri“ vyvíja americká spoločnosť Grail a do pilotného testovania sa zapojí 165-tisíc ľudí. Ide o prvý podobný masívny test na svete. Do firmy investovali aj známi tech miliardári Bill Gates a Jeff Bezos. 

Odporúčané
Začala ho bolieť noha, no myslel si, že je to z preťaženia. Ferovi v mladom veku diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) Začala ho bolieť noha, no myslel si, že je to z preťaženia. Ferovi v mladom veku diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) 26. septembra 2019, 14:11

Jednoduchý krvný test by mohol zachrániť životy

Anglická NHS dúfa, že test bude úspešný najmä pri tých druhoch rakoviny, ktoré momentálne v medícine len ťažko odhalia v prvých štádiách. „Včasná diagnóza, najmä pri ochoreniach, ktoré sú veľmi náročné na liečbu, ako rakovina vaječníkov či rakovina pankreasu, má potenciál zachrániť množstvo životov,“ povedal šéf NHS Simon Stevens.

Domov
Zdieľať
Diskusia