Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 18:50
Čas čítania 2:45
Marián Mauik Biel

Orange prekopal svoje paušály. Na konkurenciu to už ale nemusí stačiť

NEWS MOBILNÍ OPERÁTORI O2 ORANGE
Uložiť Uložené

S touto zmenou sa vo výhodnosti posúva pred Telekom aj O2. Pridáva hlavne dáta.

Vianočná ponuka Orange je vonku a poteší hlavne ich zákazníkov, ktorí majú ešte viazanosť. Paušály Go dostali omnoho väčšiu porciu dát. Orange tiež prezradil kde a kedy začne s budovaním 5G siete.

Názvy aj ceny ostávajú bez zmien. Mení sa ale výbava každého z paušálov Orange Go, s výnimkou Go 10 €.

Odporúčané
Najvýhodnejší paušál na Slovensku? Porovnali sme dostupné alternatívy Najvýhodnejší paušál na Slovensku? Porovnali sme dostupné alternatívy 26. augusta 2020, 10:18

Úplnou novinkou je nový paušál Go 15 €. V cene je 200 minút, 100 správ a 500 MB dát. Drahšie Go paušály už majú všetky neobmedzené hovory aj správy.

Go 20 € navyšuje dáta z 1 GB na 2 GB a v cene je aj dátový balík Čet. Používanie aplikácií Whatsapp, Messenger, Skype, Viber a Telegram nebude uberať z dátového balíka.

Go 30 € už zo 4 GB prechádza na 10 GB a v cene je zas dátový balík Sociálne siete. Dáta sa nemíňajú pri používaní Facebooku, Instagramu, Tiktoku a ďalších.

Go 40 € mení balík dát z 10 GB na 20 GB a v cene je dátový balík Video. Netflix, HBO Go, YouTube či dokonca Telekom Magio Go a iné nemíňajú dáta.

A nakoniec, už aj Orange má paušál s neobmedzeným objemom dát. Hoci je Go 65 € označený ako neobmedzený, operátor neskrýva fakt, že po minutí 1 000 GB sa zníži rýchlosť. Minúť celý terabajt na mobile, to už chce nevšednú vášeň a podrobné plánovanie.

Orange prekopal svoje paušály. Už to ale nemusí stačiť
Zdroj: Orange

Pár drobných výhod navyše

Dobrou správou je, že tieto novinky sa týkajú všetkých zákazníkov. Bez zmeny ceny sa im od najbližšieho fakturačného obdobia navýšia dáta a aktivujú balíky Čet, Sociálne siete alebo Video. Ak si ich už mal predplatené, zníži sa ti cena faktúry.  

Druhou dobrou správou je, že všetky dáta sa automaticky a bezplatne presúvajú do ďalšieho obdobia. Aj túto službu dostanú aj existujúci zákazníci. 

Orange do vianočnej ponuky pridal aj iné výhody, hlavne pre programy Love. Viac dát získajú aj členovia skupiny Navzájom zadarmo a vrátili sa aj takzvané dvojičky. Teda druhé dotované zariadenie za 1 euro. Napríklad ku Samsung Galaxy A71 je Galaxy A21s za euro. Alebo k úplne čerstvému Huawei Mate 40 Pro sú hodinky Huawei Watch GT2 Pro za euro. Kompletná ponuka dvojičiek, doplnkových balíkov a iných výhod je na stránke operátora.

Orange prekopal svoje paušály. Už to ale nemusí stačiť
Zdroj: Orange

Je teraz Orange výhodnejší?

Zaviazaný zákazník Orange môže byť len spokojný. Ale sú nové Go paušály dostatočným lákadlom na prechod k operátorovi? Porovnali sme ho s konkurentmi.

Za 15 eur ponúka O2 Smart paušál s neobmedzenými hovormi, ale zas bez dát. Telekom má za 14 eur 150 minút, 150 správ a 500 MB. Takže v tejto cenovej relácii je to vcelku vyrovnané.

Za 20 eur dostaneš v O2 Modrý Smart paušál s 1 GB (a 10 GB na jednu aplikáciu, ktorá nemíňa z dátového balíka). Telekom T Ideál za 21 eur má v cene tiež 1 GB. Orange sa tak v tejto cene stáva najvýhodnejší.

Orange prekopal svoje paušály. Už to ale nemusí stačiť
Zdroj: Orange

V cenovej relácii 30 eur je to znova vyrovnané a traja najväčší operátori ponúkajú 10 GB dát. Každý ale pridáva nejaké výhody. O2 napríklad predplatné na prémiovú službu ako HBO Go alebo Tidal, Telekom má 12 GB (ale stojí 32 eur).

Za 40 eur je to viac-menej znova rovnaké. Orange má 20 GB plnou rýchlosťou, O2 neobmedzené dáta, ale len rýchlosťou do 10 Mbps a po 100 GB rýchlosť ešte zníži a Telekom stojí 42 eur a tiež má neobmedzené dáta plnou rýchlosťou, ale len do 20 GB. Potom rýchlosť klesne.

No a potom tie najdrahšie paušály s rôznou interpretáciou neobmedzenosti dát. Orange nerobí žiadne rýchlostné obmedzenia až do 1 000 GB, ale pýta si 65 eur. Alternatívou je Telekom T Nekonečno Max, ktoré je o 5 eur drahšie. Respektíve T Nekonečno HD za 42 eur, ale so znížením rýchlosti na 10 Mbps po prečerpaní 50 GB. A O2 ponúka plnú rýchlosť dát až pri Diamantovom paušále za 60 eur a aj to len do minutia 100 GB.

No lenže potom tu sú cenové búrky, ktoré spustila 4ka a hlavne čerstvý operátor Radosť. Obaja ponúkajú už za 20 eur neobmedzené dáta aj hovory. 4ka s dobrou, ale stále najslabšou sieťou zo slovenských operátorov a Radosť na sieti O2, ale zas s limitom 10 Mbps.

Odporúčané
Mobilný operátor Radosť oficiálne spustil prevádzku. Sľubuje nekonečné minúty aj dáta za rekordne nízku sumu Mobilný operátor Radosť oficiálne spustil prevádzku. Sľubuje nekonečné minúty aj dáta za rekordne nízku sumu 24. septembra 2020, 17:13

Pre bežného používateľa tak nebude veľká dilema rozhodnúť sa medzi Radosťou a novými paušálmi od Orange. Ale len pre takého, ktorému až tak nezáleží na rýchlosti dát a nepotrebuje si ich prenášať, prekáža mu viazanosť a nepotrebuje žiadne dotované zariadenie. Prípadne nemá pevné služby od Telekomu alebo Orangeu, ktoré so sebou prinášajú ďalšie zľavy. Tak či onak, konkurencie pribúda, zákazník sa môže len radovať.

Na záver ešte Orange prezradil, že od apríla 2021 začne v spolupráci s Nokiou budovať svoju 5G sieť na Slovensku. Najprv len vo vybraných mestských častiach Bratislavy. Využívať bude pásmo 3,5 GHz, ktoré by malo poskytnúť dostatočnú kapacitu a teoretické maximálne rýchlosti až 1 200 Mbps. Samostatnú 5G sieť bez signalizačných dát 4G (Standalone network) plánuje potom nasadiť v roku 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia