Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2020, 19:11
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Česi chcú nárazovo otestovať na koronavírus takmer všetkých svojich obyvateľov. Nakazených by izolovali v hoteloch

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

V susedných Čechách vymysleli spôsob, ako celoplošne otestovať celú populáciu.

V Česku za uplynulých 24 hodín pribudlo viac ako 5 000 nových pozitívnych prípadov. Situácia u našich susedov je kritická, krajina sa prepadla na samotný chvost rebríčka európskych krajín vo zvládaní pandémie. Nový minister zdravotníctva Roman Prymula preto hľadá spôsoby, ako obmedziť sociálne kontakty veľkých skupín a zastaviť tak nekontrolovateľné šírenie vírusu, upozorňuje český Deník N.

Česi chcú otestovať na koronavírus takmer 100 % svojich obyvateľov. Vraj by tak odhalili drvivú väčšinu pozitívnych prípadov
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na tlačovej konferencii vo štvrtok 8. októbra padol aj návrh, ktorý znie zaujímavo. Prymula naznačil, že sa momentálne s praktickými lekármi po celej republike rokuje o možnosti pretestovania takmer všetkých obyvateľov Česka.

Tento plán je zatiaľ v úvodnej fáze, ale Prymula verí, že celoplošným testovaním by sa hygienikom podarilo vyhľadať zdroje nákazy a izolovať nakazených oveľa efektívnejšie. Naposledy sa takýto ambiciózny plán pritom objavil v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Číňania vtedy otestovali takmer celé 10-miliónové mesto.

Odporúčané
Traja kamoši sa vybrali do Turecka na bielenie zubov. Jedného o pár dní našli mŕtveho, dvaja skončili v kóme Traja kamoši sa vybrali do Turecka na bielenie zubov. Jedného o pár dní našli mŕtveho, dvaja skončili v kóme 8. októbra 2020, 16:01

Český minister zdravotníctva odhaduje, že celoplošné testovanie by naraz dokázalo odhaliť až 90 či 93 percent všetkých nakazených. „Je to prvá informácia, projekt sa musí dôkladne pripraviť. Týmto mechanizmom by sme boli schopní odhaliť 93 percent pozitívnych z celej populácie a poslali by sme ich do izolácie,“ vyhlásil na tlačovke.

Česko pracuje s plánom, v ktorom by v prípade pozitívneho testu mohli pacienti absolvovať karanténu v hotelových zariadeniach, aby neohrozili svoju rodinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia