Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2020, 14:59
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Lukašenko zložil prezidentskú prísahu v utajení. Minister Korčok odkazuje, že ho neuznáva za bieloruského prezidenta

POLITIKA BIELORUSKO IVAN KORČOK
Uložiť Uložené

Jeden z opozičných bieloruských politikov prirovnal dnešnú udalosť k tajnému „zlodejskému stretnutiu“.

Je to oficiálne. Alexandr Grigorievič Lukašenko po sfalšovaných voľbách zložil prezidentskú prísahu a po šiestykrát sa tak ujal funkcie bieloruského prezidenta. Celý inauguračný ceremoniál prebehol v tajnosti. Počas Lukašenkovej kolóny vládnych automobilov boli dokonca ulice v hlavnom meste Minsk uzatvorené.

Odporúčané
Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov 19. augusta 2020, 16:48

Ako informuje BBC, na slávnosti sa vraj zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. „Alexandr Lukašenko sa ujal úradu bieloruského prezidenta. Inauguračná ceremónia sa koná v týchto minútach v Paláci nezávislosti,“ uviedla bieloruská štátna tlačová agentúra Belta.

Lukašenko zložil prezidentskú prísahu v utajení. Minister Korčok odkazuje, že ho neuznáva za bieloruského prezidenta
Zdroj: TASR/AP

Medzi pozvanými boli mnohí vysokopostavení činitelia, členovia Snemovne reprezentantov a Rady republiky, šéfovia vládnych výborov a organizácií, miestnych výkonných výborov, štátnych médií, vedci či dokonca aj známe športové a kultúrne osobnosti.

Bežní Bielorusi však o inaugurácii svojho prezidenta, ktorý tvrdí, že získal vyše 80 % hlasov nemali potuchy. Jeden z opozičných politikov prirovnal udalosť k tajnému „zlodejskému stretnutiu“.

Oficiálne zloženie Lukašenkovej prezidentskej prísahy odsúdil aj slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý tvrdí, že ho neuznáva za bieloruského prezidenta.

„Dnes inaugurovaný Lukašenko nemá legitimitu viesť svoju krajinu. Je zodpovedný za prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré neboli ani slobodné, ani férové. Slovensko stojí pri bieloruských občanoch,“ napísal Korčok na Twitteri.

Domov
Zdieľať
Diskusia