Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2020, 8:21
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

VIDEO: 18-metrový robot z Japonska už hýbe rukami, kolená ohýba ako atlét. 25 ton železa hravo vykonáva ľudské pohyby

NEWS ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Ešte v auguste robil robot od spoločnosti Gundam Factory Yokohama svoj prvý krok, dnes sa už hýbe ako človek.

Ešte na začiatku augusta zverejnili inžinieri z japonskej spoločnosti video, ktore zachytávalo, ako obrovský 18-metrový robot z ich dielne robí prvý krok. Trval dlho, a tak ho museli výrazne zrýchliť.

Robot, ktorého výzor inšpiroval seriál Gundam, ešte  v tom čase nemal funkčnú hlavu a ledva dokázal hýbať rukami. Po necelých dvoch mesiacoch máme možnosť sledovať len 4-, resp. 2-násobne zrýchlené video, na ktorom sa už rovnaký robot hýbe ako atlét. Dokáže plnohodnotne ohýbať svoje kĺby a miestami pripomína človeka. 

Konštrukcia váži 25 ton, čo je vzhľadom na rozmery robota úctyhodné číslo, mohlo to byť ešte oveľa viac, ak by dizajnéri v spolupráci s tímom inžinierov nezapracovali na výbere materiálov, ktoré budú odolné a zároveň dostatočne ľahké.

Napríklad ruka od zápästia po konce prstov váži asi 600 kilogramov, napriek tomu sa vývojári dopracovali k tomu, že je plnohodnotne ohybná od ramena až po členky prstov.

Odporúčané
Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť 20. septembra 2020, 12:28

Pôvodný plán Japoncov bol predstaviť verejnosti plne funkčného robota už v októbri tohto roka, tento plán však museli odložiť. Už súčasná fáza je však ukážkou pokroku technológií. Zatiaľ nie je isté, akú funkciu by robot mohol v budúcnosti dostať.

Domov
Zdieľať
Diskusia