Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2020, 11:17
Čas čítania 4:19
Viktor Kniš

Prehľad pravidiel a opatrení, ktoré platia od 1. septembra: Kde nosiť a nenosiť rúško a ako to bude s povinnou karanténou?

NEWS
Uložiť Uložené

Dodržiavanie opatrení bude intenzívne kontrolovať aj polícia, ktorá môže udeľovať vysoké pokuty. Tento prehľad ti pomôže zorientovať sa vo všetkých povinnostiach.

Mám mať rúško, keď idem o ôsmej večer do baru? Musím ísť do karantény, keď som práve prišiel z Chorvátska, kam som vycestoval ešte v auguste? Kedy ísť na test a kto ho preplatí? Aj tieto otázky si po prvom septembri Slováci právom položili. Opatrenia zavedené Úradom verejného zdravotníctva musia dodržiavať všetci bez rozdielu, a to dokonca pod hrozbou pokuty. 

Prvú akciu policajti spustili počas víkendu. Previnilcov bez rúšok v potravinách a v baroch zatiaľ len napomínali. V prípade neuposlúchnutia môžu príslušníci na mieste udeliť blokovú pokutu vo výške 1659 €. Porušenie polícia nahlasuje aj Úradu verejného zdravotníctva, ktorý sa zaoberá nedodržiavaním opatrení. 

Najnovšie opatrenia platia od 1. septembra a týkajú sa návratu zo zahraničia, rozšírenia zoznamu priestorov, kde je nutné nosiť rúško a taktiež obmedzení v interiéroch.

Úrad verejného zdravotníctva aj ministerstvo zdravotníctva na čele s ministrom Marekom Krajčím upozorňuje, že Slovensko aj celý svet už čelí tzv. druhej vlne pandémie. „Cieľom navrhovaných zmien je ochrana verejného zdravia v čase druhej vlny ochorenia COVID-19 – majú vyvážiť riziko šírenia ochorenia COVID-19 spojené s návratom ľudí zo zahraničia, žiakov do škôl po prázdninách a zamestnancov do práce po dovolenkovom období,“ uvádza ÚVZ.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré výnimky pre nosenie rúška sa rušia, a prečo ich budú musieť nosiť aj osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest
  • Za akých podmienok bude možné organizovať aj kultúrne udalosti nad 1000 osôb
  • Na akých miestach je povinné nosiť rúško
  • Čo musí Slovák urobiť, keď sa vráti na Slovensko z „červenej“ krajiny 
  • Čo musí Slovák urobiť, ak bol v „červenej“ krajine mimo Európskej únie
  • Kedy sa opäť stretne konzílium epidemiológov, aby rozhodlo o ďalších opatreniach

Kde musím nosiť rúško? 

Od 10. júna 2020 platí na Slovensku pre všetkých povinnosť prekrývať si horné dýchacie cesty (nos a ústa) na verejnosti v priestoroch interiérov budov a v prostriedkoch verejnej dopravy.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil aj zoznam výnimiek, ktoré sa týkajú napríklad detí do 3 rokov, osôb so závažnými poruchami autistického spektra, osôb pri výkone športu, účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu a výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu, alebo osôb  pri návšteve wellness a umelých kúpalísk. Celý zoznam výnimiek zverejnil ÚVZ na oficiálnej stránke. 

Výnimky sa netýkajú napríklad účastníkov kultúrnych podujatí v interiéri.

Rúško musíš mať po novom aj vo vonkajších priestoroch prevádzok.

Úrad verejného zdravotníctva spresnil povinnosti pre pracovníkov v reštauráciách. Povinnosť nosenia rúšok pracovníkmi sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod a prevádzky poskytujúce služby. 

Od 1., resp 2. septembra budú musieť nosiť rúško aj žiaci základných škôl druhého stupňa a študenti stredných a vysokých škôl. Toto opatrenie bude platiť prvých 14 dní, následne ÚVZ vyhodnotí situáciu na základe aktuálnej pandemickej situácie a buď nariadenie predĺži, alebo zruší. Minister Krajčí povedal, že aby sa šírenie zastavilo alebo výrazne spomalilo a krivka nových prípadov sa sploští, rúška v školách zrušia. 

Rúška musia od 1. septembra musia nosiť aj učitelia a osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osôb s kožnými ochoreniami tváre. Poslednú menovanú výnimku podľa ÚVZ mnohí zneužívali. 

Domov
Zdieľať
Diskusia