Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2020, 19:20
Čas čítania 1:12
Dominik Vetrák

Hry budú na PS5 a nový Xbox stáť o 10 eur viac. Majú na to tvorcovia dobrý dôvod?

TECH
Uložiť Uložené

Niektorí vydavatelia začínajú dvíhať ceny next-gen hier.

Hry vychádzajúce na PS5 a Xbox Series X zdražejú. Nevieme, prečo sa to netýka aj PC hier, no možno v budúcnosti zdražejú aj tie. Prvou hrou, ktorej cena sa vyšvihla nad 60 eur/dolárov, bolo NBA 2K21 pre PS5 a Xbox Series X od vydavateľskej spoločnosti Take-Two.

Ak si hru budeš chcieť kúpiť na next-gen konzole, zaplatíš miesto klasických 60 eur o 10 viac, a teda 70 eur. Rovnaký prípad zaznamenávame aj pri Call of Duty: Black Ops Cold War od vydavateľskej spoločnosti Activision, ktoré bude stáť 60 eur na PS4 a Xbox One, no 70 eur/dolárov na PS5 a Xbox Series X.

 

Odporúčané
Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? 10. augusta 2020, 12:03

Activision a Take-Two patria medzi najväčšie a najúspešnejšie vydavateľské spoločnosti. Niet pochýb, že ich kroky budú nasledovať aj ďalší vydavatelia. Podľa nás je to tak správne. Z hľadiska konzumentov sa nám zvyšujúce ceny, samozrejme, nepáčia. Treba si však uvedomiť, že ceny videohier sa naposledy zvyšovali v roku 2007, v dobe, kedy nastupovala generácia PS3 a Xbox 360. 

Myslíme, že celkovú kvalitu hier vychádzajúcich v súčasnosti a v roku 2007 nemusíme porovnávať ani pre nehráčov. Každý si je vedomý, aké obrovské kroky herný priemysel učinil najmä v súčasnej generácii (2013-2020).

Vývoj hier značne zdražel, pracuje na nich oveľa viac tvorcov a doba vývoja sa predĺžila aj o niekoľko rokov. Aj napriek tomu si hry držali celý čas rovnakú cenu, pričom zdraželo všetko ostatné. Napríklad také lístky do kina v USA zdraželi od roku 2007 o tretinu.

A to sme ešte nezačali hovoriť ani o inflácii, ktorá by 60 dolárov z roku 2007 navýšila v súčasnosti na takmer 80 dolárov. Herný zážitok sa v budúcej generácii konzol zmení a tvorcovia budú svoje výtvory opäť posúvať dopredu. 

Zdraželi náklady, a tak je prirodzené, že sa musí zvýšiť aj cena produktov. Je len otázkou času, kedy tak učinia aj ostatní vydavatelia. Ostáva dúfať, že z tých peňazí niečo uvidia aj vývojári a iní zamestnanci, ktorých herné spoločnosti vyciciavajú. 

Anketa:
Budeš si nové hry kupovať v deň vydania, aj keď ťa budú stáť o 10 eur viac? Odpovedaj, len ak si ich kupoval aj doteraz
Áno
Nie
Áno
40 %
89 Hlasov
Nie
60 %
131 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia