Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2020, 16:34
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš

Čo zapríčinilo explóziu prešovskej bytovky? Znalci zverejnili závery analýzy

NEWS
Uložiť Uložené

V prípade sú obvinení piati pracovníci, ktorí v čase výbuchu pracovali na rekonštrukčných prácach.

Na Mukačevskej ulici v Prešove ešte 6. decembra 2019 explodoval plyn. Pri tragickej udalosti prišlo o život 8 ľudí, ďalšie desiatky zostal bez strechy nad hlavou. Dnes prešovský Korzár zverejnil závery z vyšetrovania Kriminalistického a expertízneho ústavu KR PZ v Košiciach.

Z výsledkov vyplýva, že obrovský požiar a explóziu spôsobilo poškodenie plynového potrubia DN 255. Potrubie musel niekto poškodiť mechanicky, zo znaleckého posudku vyplýva, že sa tak stalo po kontakte s horizontálnou vrtnou súpravou. Tú obsluhoval jeden z obvinených v tomto prípade.

„Plyn vnikal do paneláka prioritne cez teplovodný kolektor, kde sa vzhľadom na jeho vlastnosti koncentroval v horných poschodiach," píše sa vo viac ako 60-stranovom znaleckom posudku. Zároveň znalci vylúčili alternatívu, že by explóziu spôsobila výbušnina. Otázne je, na základe akého podnetu sa nahromadený plyn vznietil, podľa znalcov je však najpravdepodobnejšou možnosťou, že výbuch prišiel po iskre z výťahu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia