Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2020, 17:31
Čas čítania 0:39
Adam Novosad

Amazonský prales opäť v plameňoch. Požiarov je o tretinu viac než vlani

NEWS AMAZON POŽIAR
Uložiť Uložené

Situácia s požiarmi v Amazonskom dažďovom pralese sa nezlepšuje. Prezident Bolsonaro však katastrofu ignoruje.

Naša planéta každý rok zažíva obdobia rozsiahlych požiarov, ktoré postihujú viaceré regióny sveta. V pravidelných intervaloch, ktoré teraz navyše zhoršujú klimatické zmeny, sa rozhoria požiare na Sibíri či v Amazonskom dažďovom pralese, informuje BBC.

Smutným faktom zostáva, že každý rok sa hovorí o zhoršení situácie, čo aj teraz potvrdzujú údaje od brazílskych úradov. Brazílska národná vesmírna agentúra vyhlásila, že v júli tohto roku evidovala až 6 803 požiarov v pralese, čo je medziročný nárast o 28 percent.

V Amazonskom pralese narástol počet devastujúcich požiarov takmer o tretinu. Prezident Bolsonaro však katastrofu ignoruje
Zdroj: TASR/AP

Situácia vyznieva alarmujúco najmä z dôvodu, že v roku 2019 zaznamenali brazílske úrady ako najhoršie mesiace august a september.

Už medziročný nárast v júli o 28 percent tak tamojších odborníkov a aktivistov varuje, že požiare v septembri by mohli nabrať oveľa katastrofickejšie rozmery ako doteraz. Je preto možné, že ich počet by tento rok mohol prekonať všetky rekordy.

Odporúčané
Kmene v Amazonskom pralese so slzami v očiach pozorujú hrozivé požiare. Video zachytáva utrpenie pôvodných obyvateľov Kmene v Amazonskom pralese so slzami v očiach pozorujú hrozivé požiare. Video zachytáva utrpenie pôvodných obyvateľov 25. augusta 2019, 12:09

Brazílske vládne organizácie, ktoré sa venujú ochrane Amazonského dažďového pralesa však zažívajú od nástupu súčasného prezidenta Jaira Bolsonara obrovský tlak na to, aby boli k poľnohospodárskym a drevorubačským aktivitám v pralese zhovievavejšie.

Bolsonaro dokonca presadil aj výrazné znižovanie pokút za porušenia pravidiel v ochranných pásmach Amazonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia