Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2020, 18:27
Čas čítania 1:19
Tímea Krauszová

Blízko našich hraníc sa prehnalo tornádo, zničilo desiatky domov. K nám búrky ešte len prídu

NEWS POČASIE TORNÁDO
Uložiť Uložené

Naši poľskí susedia sa už trápia s následkami prírodných živlov.

Podľa predpovedí by malo byť počasie na území Slovenska celý nasledujúci týždeň poriadne upršané, dnes však mali padnúť tohtoročné búrkové rekordy, očakávať by sme mali aj krupobitie. Hoci to zatiaľ na Slovensku vyzerá mierumilovne, len 35 kilometrov od poľských hraníc sa už stihlo prehnať prvé tornádo, ktoré zničilo desiatky budov. Aby toho nebolo málo, Česi sa tiež pripravujú na boj s krupobitím a návalovým dažďom.

Odporúčané
Zajtra čakajú Slovensko najsilnejšie tohtoročné búrky. Hrozí dokonca tornádo Zajtra čakajú Slovensko najsilnejšie tohtoročné búrky. Hrozí dokonca tornádo 6. júna 2020, 19:37

Niektoré obce na Slovensku už majú zvýšený stupeň výstrahy

Počas väčšiny dňa mali na Slovensku platiť hydrologické výstrahy 1. stupňa. Rovnaké výstrahy majú platiť na území našej krajiny aj v pondelok. Avšak línia búrok sa dnes poobede podľa SHMÚ presunula od severu na juh nad územím západného a stredného Slovenska. 

Najväčšie riziko búrok je súčasnosti v regiónoch hornej Nitry a Tekova, pre ktoré vyhlásili druhý stupeň výstrahy. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 - 110 km/h,“ dodali meteorológovia.

Naši severní susedia už bojujú s búrkami aj tornádom

Podľa portálu imeteo.sk bola dnes po druhej silná búrka severne od poľského mesta Bielsko, ktoré leží len 35 kilometrov od slovenských hraníc. „Supercelárna búrka vytvorila tornádo, ktoré napáchalo rozsiahle škody,“ uvádza portál.

„Obrovské škody hlásia hasiči z obcí Kaniów a Bestwinka, kde tornádo poškodilo strechy domov. Podľa všetkého sa nikomu nič nestalo, no škody budú upratovať ešte dlhé hodiny. Tornádo predbežne poškodilo 22 budov.“

„Miestami sa vyskytnú veľmi silné búrky najmä s intenzívnymi zrážkami s celkovým úhrnom okolo 55 milimetrov a krúpami," varoval Český hydrometeorologický ústav podľa Novinky.cz. Tam očakávajú silné búrky aj prívalové zrážky. Výstraha platí od dnes 13:00 až do pondelka 02:00.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Búrky sa už prehnali časťou krajiny včera, zatiaľ však nespôsobili väčšie škody. To by sa podľa odborníkov mohlo zmeniť. Výstraha platí pre časť Juhočeského, Královohradeckého aj väčšinu Pardubického kraja, ako aj pre všetky moravské a sliezske kraje.

Domov
Zdieľať
Diskusia