Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Štvrtok 22. 10. 2020 meniny má Sergej

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
5
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Zdravie
5
Timea Krauszová
9. máj 2020, 18:22
Čas čítania: 3:31
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Menu v štátnej karanténe: Niektorí jedlo chvália, podľa iných je to čistý hnus

Takto sa stravujú Slováci napriek karanténnymi zariadeniami.

Timea Krauszová
9. máj 2020, 18:22
Čas čítania: 3:31

Povinná štátna karanténa pre každého Slováka, ktorý sa vráti späť domov zo zahraničia, platí od 12. marca. Zariadenia, v ktorých Slováci ostávajú, sú po celej krajine a aktuálne sú plné. Hoci pre niekoho trvá karanténa len niekoľko dní a s negatívnym testom môže ísť domov, mnohí tam strávili celé týždne.

 

Nielenže si za stravu museli zaplatiť, často nemali ani možnosť získať jedlo z iných zdrojov, a tak sa museli spoliehať na to, čo im pred dvere priniesli pracovníci alebo hasiči. Samozrejme, štátna karanténa nie je hotel a vzhľadom na to, ako rýchlo ju museli zriadiť, sa nedalo všetko od prvého dňa mať pripravené tip-top.

NAČÍTAŤ ČLÁNOK BEZPLATNE
Predplať si REFRESHER+ a získaj ďalšie výhody

Tento článok dočítaš bezplatne, no s predplatným REFRESHER+ získaš prístup ku viac ako 1335 zamknutým článkom a dostaneš ďalšie benefity.

VIAC O PREDPLATNOM
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Už od 1.99 € mesačne
S REFRESHER+ môžeš čitať aj tieto články
Ako pred 15 rokmi natočili Borata, ktoré scény boli skutočné a koľkokrát zavolali na Sachu Barona Cohena políciu?Ako pred 15 rokmi natočili Borata, ktoré scény boli skutočné a koľkokrát zavolali na Sachu Barona Cohena políciu?
Trampoty Dušana „62:0" Kováčika: Nevysvetlil 200-tisíc eur v keši, písali si o ňom Kočner s Bödörom a bol ústretový voči FicoviTrampoty Dušana „62:0" Kováčika: Nevysvetlil 200-tisíc eur v keši, písali si o ňom Kočner s Bödörom a bol ústretový voči Ficovi
Stavíme sa, že týchto 9 ekologických produktov nepoznáš alebo sa ich bojíš používať Stavíme sa, že týchto 9 ekologických produktov nepoznáš alebo sa ich bojíš používať
VIAC

 

Preto sme sa pozreli na to, ako vyzerali karanténové menučka v posledných týždňoch.

 

Fotografie s jedlom sa na sociálnych sieťach začali šíriť okamžite

Na stránke Nekŕmte nás odpadom sa ešte v marci sťažovala jedna repatriantka, ktorá sa dostala do karantény v Gabčíkove. Jeden deň stravy stojí 13 €, no podľa autorky týchto fotografií dostávajú repatrianti v Gabčíkove dvakrát denne suchú stravu a len obed je teplý. „Máme kolegov aj v Bratislave v karanténe a tam majú obed a večeru v podobe teplej stravy. Keď to dokážu tam a za tu istú cenu. Prečo to nedokážu aj tu?“ pýta sa rozhorčene.

 

 

Každé karanténne zariadenie má aj svoju facebookovú skupinu, kde zamestnanci často odpovedajú na otázky alebo aj na prípadnú kritiku. Takejto kritike čelilo Gabčíkovo najmä v prvých týždňoch, kedy zjavne podávali údeniny a ťažké mäsové výrobky podľa gusta niektorých návštevníkov až príliš často.

 

„Klobása, ktorá je mastná, slaná, údená, korenená. Výborná strava pre niekoho, kto sa lieči. Zaťaží organizmus, dá zabrať žlčníku aj črevám. Obsahuje toľko kalórií, ktoré ťažko spáli človek pri športe, nie to pri žiadnom pohybe,“ sťažuje sa Monika, ktorá navrhovala nakupovať napríklad cottage cheese alebo vopred pripravené šaláty, ktoré v potravinách stoja rovnako veľa ako treska v majonéze či spomínané mäsové lahôdky.

 

Monika v skupine pridala viac ako 40 fotiek jedla, ktoré v karanténe dostala. Celkovo tam strávila viac ako 20 dní. Najviac jej chýbala zelenina a ovocie, podľa nej bola jednoducho strava nevyvážená a nezdravá.

 

Podobnej kritike čelia už celé roky aj slovenské nemocnice. Niektoré z nich sme ešte pred pandémiou navštívili a opýtali sme sa zodpovedných ľudí, prečo vyzerá nemocničné jedlo tak, ako vyzerá. Prečítaj si o tom viac.

 

 

Zariadenie v Piešťanoch sa zase chvíľku muselo učiť, ako nakŕmiť vegánov, ktorí nejedia mäso. Dostávali často len ryžu so zeleninou.

 

Jedlo v štátnej karanténe: Jedni si ho pochvaľujú, podľa iných je to čistý hnus
Zdroj: Karanténa Piešťany (FB)

Iní si jedlo pochvaľujú: je chutné ako od mamičky

Práve karanténa v Gabčíkove čelila od začiatku najväčšej kritike. Čoskoro sa však začali objavovať aj fotky dobrých skúseností, kde si ľudia pochvaľovali tak personál, ako aj jedlo. Podľa nich dostávali chutné a dostatočné porcie, kvalita jedla a jeho výživová hodnota vraj boli ako od mamičky.

 

„Zemiaková polievka dosť hustá, perkelt plný mäsa s kolienkami... páni hasiči nám roznášali jedlo v rúškach, mal som na nich pár otázok, ochotne odpovedali na všetko,“ pochvaľuje si ďalší Slovák.

 

 

„Strava je podľa mňa výborná a keď vám niečo chýba, tak máte možnosť zavolať pánovi taxikárovi, ktorý vám ochotne urobí každý deň nákup v Tescu,“ obhajuje karanténu Barbara.

 

Jedlo v štátnej karanténe: Jedni si ho pochvaľujú, podľa iných je to čistý hnus
Zdroj: Karanténa Gabčíkovo (FB)

 

V zariadení v Liptovskom Jáne si Alexandra na jedlo tiež nesťažuje. Akurát si myslí, že dostávajú menšie porcie. Vo facebookovej skupine si karanténu vlastne pochvaľuje: na izbe mali telku, chladničku aj balkón a tým, že tam mala stráviť len pár dní, sa podľa jej slov nechcela sťažovať. 

 

Jedlo v štátnej karanténe: Jedni si ho pochvaľujú, podľa iných je to čistý hnus
Zdroj: Alexandra Járó / Ľudia v karanténe Ministerstva vnútra (FB)

 

Katarína síce v skupine Koronavírus na Slovensku nepovedala, v ktorom zariadení bola jej mamka, no tiež obhajuje štátne zariadenia. Jej mama pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a keď sa po ôsmich týždňoch konečne dostala domov, tak musela najskôr absolvovať karanténu. „Samá nevďačnosť, vyplákávanie, sťažovanie,“ opísala na Facebooku. Podľa nej je karanténa obeťou, ktorá však pomôže chrániť tých, ktorí by koronavírus nemuseli prekonať.

 

Menu v štátnej karanténe: Niektorí jedlo chvália, podľa iných je to čistý hnus
Zdroj: Katarína Kollárová / Koronavírus na Slovensku (FB)
„Nikto nevie 100 % povedať, že je bezpríznakový a že jeho nákaza by sa nestala smrteľnou pre iného človeka,“ uzavrela. V rovnakom príspevku reaguje na starší post repatrianta z Veľkej Británie, ktorý sa sťažoval na hrachovú kašu so špekačkou. Vraj ju to inšpirovalo a sama si ju navarí – koniec koncov, je to pomerne bežné domácke jedlo.

 

Menu v štátnej karanténe: Niektorí jedlo chvália, podľa iných je to čistý hnus
Zdroj: Katarína Kollárová / Koronavírus na Slovensku (FB)

 

Niektoré príspevky zdieľal aj náš premiér

Igor Matovič sa za svoje krátke pôsobenie na úrade premiéra stihol presláviť svojimi príspevkami na sociálnych sieťach. Pri tomto nebol obzvlášť výrečný, no snaha je zjavná: chcel upriamiť pozornosť na to, že nie je všetko v štátnych zariadeniach také otrasné, ako sa to môže na prvý pohľad zdať.

 

 

 

„Jasné, chyby sa stávajú a je to každému normálnemu človeku ľúto. Na druhej strane našťastie platí, že ich je výrazne menej ako príbehov bez nich,“ napísal premiér v ďalšom príspevku, v ktorom zazdieľal fotografie mamičky. Tá sa so svojom trojročnou dcérou vrátila z ostrova Mallorka a z dovolenky šla rovno do karantény.

 

„Vo štvrtok sa nám postarali o zábavu hasiči, ktorí nám pustili hudbu a tancovali pred ubytovňou a my s nimi. Bolo to veľmi vtipné a také osvieženie dňa. Ako inak, opäť vychvaľujem jedlo, to nemalo chyby,“ napísala v príspevku na Facebooku. Na fotkách vidieť kurací plátok s tarhoňou, mäso s ryžou, šošovicovú polievku s párkom či klasické raňajky: pečivo, trochu zeleniny a mäsové lahôdky.

 

 

Čo si myslíš o karanténovom menu ty? Zvládol by si niekoľko týždňov takejto stravy?

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Moni Madaras / Kranténa Gabčíkovo (FB) Tagy: karantena, Koronavírus, Gabčíkovo, koronavírus Slovensko, karanténne zariadenie
Pridaj sa k tým, ktorí nás podporili. Predplať si R+ VIAC
Ohodnoť článok
3
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.