Kto sa chodí do Ikey len najesť?
„Köttbullar“ alias švédske mäsové guličky z Ikey so zemiakovou kašou zaliate smotanovou omáčkou s brusnicovým džemom na kraji sú snáď jedno z najikonickejších jedál, ktoré môžete zohnať v nákupnom centre. Už sa ti zbehli slinky?
Keďže ľuda teraz do Ikey nemôžu chodiť nakupovať a jesť tak túto dobrotu, obchodný dom sa rozhodol zverejniť tajný recept, podľa ktorého si môžeš obľúbené jedlo pripraviť aj doma.
IKEA has released a recipe for its signature meatballs. Making them looks far simpler than assembling a Billy bookcase. pic.twitter.com/osiUf19jCT
— Josh Barrie (@joshbythesea) April 20, 2020
- 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
- 250 gramov mletého bravčového mäsa
- jednu cibuľu nakrájanú na jemno
- strúčik cesnaku
- 100 gramov strúhanky
- jedno vajíčko
- 5 lyžíc mlieka
- soľ a korenie na dochutenie
Všetky suroviny treba pomiešať a z hotovej masy vytvoriť guličky. Tie potom idú „odstáť“ na dve hodiny do chladničky. Následne ich na miernom ohni vypražte v oleji. Po vypražení sa mäsové guličky ešte 30 minút dopekajú v rúre pri teplote 160 až 180°C.
- trochu oleja
- 40 gramov masla
- 40 gramov múky
- 150 mililitrov zeleninového vývaru
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru
- 150 mililitrov plnotučnej smotany
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice
Maslo nechaj rozpustiť na panvici a za neustáleho miešania pridávaj múku. Nechaj povariť dve minúty. Postupne idú do zmesi ostatné ingrediencie, omáčku nechaj zhustnúť.
Mäsové guličky „köttbullare“ sa odporúčajú podávať so zemiakmi alebo zemiakovou kašou a brusnicovým džemom. Dobrú chuť!