Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2020, 8:20
Čas čítania 5:36
Tímea Krauszová

5 cudzincov pracujúcich na Slovensku nám povedalo, prečo sme podľa nich v opatreniach proti koronavírusu ďalej ako ich krajiny

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Poctivo ostávajú v izolácii. A čo ty?

Na Slovensku je núdzový stav. Hranice sú de facto zatvorené, cudzincov sem nevpúšťame. Niektorí z nich tu však žijú roky a v tejto situácii sa nemôžu vrátiť domov. „Nemohol som ísť domov na oslavu narodenín môjho 93-ročného dedka,“ povedal nám jeden z našich respondentov. Ďalší sa snažia využiť čas prakticky, no majú obavy, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej.

Aké to je, žiť v krajine, ktorá denne pridáva prísnejšie opatrenia? Päť mladých cudzincov nám porozprávalo, ako vnímajú naše aktuálne opatrenia a či sa boja budúcnosti.

Zisťovali sme aj to, odkiaľ vlastne ľudia, ktorí po slovensky nevedia, získavajú informácie o koronavíruse a ako sa im žije tisícky kilometrov od rodiny, bez možnosti stretávať sa aspoň s miestnymi priateľmi a známymi.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či zvažovali, že pôjdu narýchlo domov skôr, ako Slovensko uzavrie hranice
  • Či je Holandsko s opatreniami na tom lepšie ako Slovensko
  • Čo si myslí Španiel o situácii u nás a prečo nechcel ísť domov

Toto nie je čas na stretká s kamošmi

„S rodinou v Tunisku som v kontakte každý deň, voláme si cez Facebook,“ povedal pre Refresher mladík, ktorý pracuje pre medzinárodnú firmu v Bratislave. Na Slovensku žije už šesť rokov a ako sám hovorí, život v Bratislave už dobre pozná.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

S opatreniami, ktoré Slovensko postupne prijalo, je spokojný. Obáva sa, že nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa bude šíriť rýchlejšie a budú pribúdať ďalšie prípady. Podľa neho možno bude vláda nútená izolovať celú krajinu, ako sme to mohli vidieť v prípade Talianska.

Premiér Pellegrini zatiaľ nič také neavizoval, aktuálne však platí núdzový stav, ktorý sme ti dopodrobna vysvetlili v samostatnom článku.

Odporúčané
Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená? 15. marca 2020, 22:03

V Ahmedovom živote veľa zmien pre aktuálne opatrenia nenastalo. „Aj predtým som zvykol pracoval z domu. Teraz nám z firmy odporučili, aby sme zostali na home office, bol som si len nakúpiť potraviny. Ani do fitka už nechodím, bezpečnosť je pre mňa na prvom mieste.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82003 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vnímajú, v porovnaní so svojimi krajinami, naše opatrenia
  • Či sa dobrovoľne izolujú, alebo sa prechádzajú po meste
  • Či pracujú z domu, alebo musia dochádzať do kancelárie
  • Odkiaľ sa dozvedeli aktuálne informácie o zatvorených obchodoch a iných prevádzkach
Domov
Zdieľať
Diskusia