Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2020, 19:17
Čas čítania 1:15
Tina Hamarova

Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdú napríklad aj skrachovanému Dankovi

Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdú napríklad aj skrachovanému Dankovi
Zdroj: TASR
NEWS
Uložiť Uložené

Každá strana so ziskom hlasov nad 3% dostane od štátu peniaze.

Výsledky volieb asi prekvapili veľa ľudí. Vedel si však, že niektorí z „porazených“ nakoniec z volebného boja nevyjdu až tak zle? Miesto v parlamente im možno ušlo, balík peňazí od štátu nakoniec nie. Príspevky za hlasy a príspevok na činnosť totiž dostávajú všetky strany, ktoré získali vo voľbách viac ako 3 percentá hlasov. 


Najlepšie to je vidieť na aktuálnej vládnej trojkoalícii. Smer-SD skončil na druhom mieste a podľa prepočtov si odnesie približne 15 miliónov eur. Ďalšie dve strany SNS a Most-Híd sa do parlamentu nedostanú, no Andrej Danko za 3,16% hlasov, ktoré od voličov získal, dostane od štátu takmer 2 milióny eur. Most-Híd sa tentokrát nedostal ani nad trojeprcentnú hranicu, takže nedostane nič. 

Najväčší balík peňazí si, samozrejme, odnesie víťaz volieb Igor Matovič a jeho hutie OĽaNO. Na príspevku za hlasy, za mandáty a za činnosť získa viac ako 20 miliónov eur. Strany, ktoré sa do parlamentu nedostali, sú ukrátené o príspevok za mandáty, pretože predsa žiadne mandáty im nepripadli. Približne 4 milióny si takto napríklad odnesie najväčšie sklamanie tohtoročných volieb dvojkoalícia PS/ Spolu.

Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdu napríklad aj skrachovanému Dankovi
Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák

Peniaze sa ujdu aj Druckerovej strane Dobrá voľba, maďarskej menšinovej strane MKS, či nešťastníkom z KDH, ktorí rovnako ako minulý rok, skončili tesne pod čiarou, hoci prieskumy im dávali väčšie nádeje. Nárok na príspevky od štátu nedostane už spomínaný Most-Híd, ale napríklad ani „víťaz“ všetkých volieb Štefan Harabin a jeho strana Vlasť. 

Matovič dostane za voľby 20 miliónov. Peniaze sa ujdu napríklad aj skrachovanému Dankovi
Zdroj: TASR/ Martin Baumann

Príspevky na hlasy a činnosť, ktoré dostanú všetci nad 5%, sa vypočítavajú tak, že sa absolútny počet vynásobí jedným percentom z priemernej nominálnej mesačnej mzdy, čo je podľa prvých dvoch kvartálov 10,64 eura. Príspevok na mandát sa odvíja od priemernej mzdy (Za každý získaný mandát, a to najviac za dvadsať mandátov, patrí strane príspevok na mandát v sume tridsaťnásobku priemernej mzdy ročne, za dvadsiaty prvý mandát a každý ďalší mandát patrí strane príspevok v sume dvadsaťnásobku priemernej mzdy.)

Ak nedôjde k predčasným voľbám, štát medzi strany tentoraz prerozdelí zhruba 74 miliónov eur. V minulom volebnom období to bolo podľa denníka N asi 59 miliónov.

Odporúčané
Sledovali sme povolebné dianie: Štátna komisia potvrdila výsledky volieb,  PS/Spolu zostali len oči pre plač Sledovali sme povolebné dianie: Štátna komisia potvrdila výsledky volieb, PS/Spolu zostali len oči pre plač 1. marca 2020, 8:02
Domov
Zdieľať
Diskusia