Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2020, 17:50
Čas čítania 0:56
Vl Mi

Štát plánuje zrušiť prísnu ochranu jedného z najkrajších miest na Slovensku. Ochranári sa búria

NEWS PRÍRODA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ochranári spísali hromadnú pripomienku a vyzývajú ľudí, aby sa pridali.

Morské oko je najväčšie jazero vo Vihorlatských vrchoch a tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku, patrí medzi najkrajšie zátišia v našej krajine. Je veľkou zvláštnosťou slovenskej prírody a spolu s okolitými lesmi bolo v roku 1984 vyhlásené za štátnu prírodnú rezerváciu. Štát v tejto oblasti plánuje zrušiť status najvyššej ochrany, ochranári sa preto búria.

Lesoochranárske zoskupenie VLK spísalo hromadnú pripomienku k návrhu Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales.

Štát plánuje zrušiť prísnu ochranu jedného z najkrajších miest na Slovensku. Ochranári sa búria
Zdroj: Milan Bališin, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

„Ministerstvo životného prostredia zneužilo proces zmeny hraníc UNESCO lokality na zrušenie prísnej ochrany najkrajšej časti NPR Morské oko. Doslova pár dní pred voľbami sa rozhodli narýchlo otvoriť toto mimoriadne cenné územie pre vybranú skupinu developerov,“ píšu ochranári v stanovisku. Podpísali sa Juraj Lukáč, Viliam Bartuš a Peter Sabo, všetci traja sú z VLK-u.

Podľa nich nariadenie spôsobí, že tam budú môcť developeri stavať. „To umožní výstavbu nových chát a hotelov, ciest, výrub stromov, poľovanie a mnohé iné aktivity, ktoré povedú k zničeniu tohto klenotu slovenskej prírody,“ píšu. Vyzývajú ľudí, aby podporili hromadnú pripomienku proti tomuto návrhu.

Odporúčané
Koniec diaľničným známkam? Od budúceho roka majú vodiči jazdiť bezplatne, chýbajúce peniaze však pôjdu zo štátneho rozpočtu Koniec diaľničným známkam? Od budúceho roka majú vodiči jazdiť bezplatne, chýbajúce peniaze však pôjdu zo štátneho rozpočtu 12. februára 2020, 16:00

Štát reagoval, Ministerstvo životného prostredia SR na Facebooku odmietlo tvrdenia združenia VLK. „Ide o zavádzajúcu informáciu. Vymedzenie hraníc v tomto znení už vláda schválila minulý rok. V štvrtom stupni ochrany je navrhnutá len časť lokality, ktorú predstavuje existujúca infraštruktúra a vodná plocha,“ napísalo ministerstvo.

Zároveň doplnili, že sa zmenila legislatíva o ochrane prírody a krajiny. „Dnešný štvrtý stupeň ochrany je v zásade to isté ako piaty stupeň v predchádzajúcej verzii zákona,“ uzavrel rezort.

Domov
Zdieľať
Diskusia