Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2020, 6:48
Čas čítania 1:04
Tímea Krauszová

Čínske mesto Wu-Chan je uzavreté, ľudia vykúpili jedlo aj ochranné rúška. Vyzerá to tam, akoby mal prísť koniec sveta

NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Fotky ukazujú, ako to vyzerá v meste, ktoré je momentálne v karanténe.

Mesto Wu-chan, odkiaľ sa šíri nový koronavírus, uzavreli v nádeji, že zabránia jeho ďalšiemu šíreniu. Do mesta už neprichádzajú trajekty či diaľkové autobusy, cestujúci sú zaseknutí na staniciach. Zo strachu ľudia už vykúpili potraviny aj lekárne.

Zastavili dopravu, z rušného veľkomesta sa stáva mesto bez pohybu

Podľa The Guardian vo štvrtok úrady v meste zastavili akúkoľvek dopravu. Červenú dostali nielen letecké spoločnosti, trajekty a diaľkové autobusy, ale pozastavili aj mestskú hromadnú dopravu. Obyvatelia sa uzavreli vo svojich domácnostiach, police v obchodoch aj trhoviská zívajú prázdnotou, každý si chcel zabezpečiť zásoby. Vyzerá to ako príprava na apokalypsu.

Čerpacie stanice čelia veľkému náporu, pretože sa šíri poplašná správa, že nebude dostatok benzínu. Aj ten si chcú ľudia nakúpiť do zásoby. Na uliciach je len málo ľudí, časť z nich sú pracovníci, ktorí dezinfikujú ulice a verejné priestory. Plné sú čakacie haly na letisku a na staniciach, pretože ľudí z mesta nechcú pustiť ďalej.

Hlavné mesto Peking už ohlásilo zrušenie všetkých veľkých osláv Čínskeho nového roku, ktoré mali začať v piatok. Je tak len otázkou času, kedy preventívne opatrenia zasiahnu aj ďalšie mestá. O strachu z nákazy a najmä zo zákazu letieť nám porozprával Tomáš, ktorý žije v Šanghaji.

Odporúčané
Vírusu sa až tak nebojíme, ale hrozí, že nebudeme môcť odletieť z Číny, hovorí Tomáš zo Šanghaja Vírusu sa až tak nebojíme, ale hrozí, že nebudeme môcť odletieť z Číny, hovorí Tomáš zo Šanghaja 23. januára 2020, 18:23

Podľa Guardian aj mnohé rodiny zrušili plány na spoločné oslavy z obavy, že sa nakazia.

Pozri sa, ako to po uzavretí vo Wu-chang vyzerá.

Na záhadný čínsky vírus podľa Guardian zomrelo už sedemnásť ľudí, nakazených je ďalších takmer 600, z toho 95 sú v kritickom stave. Smrteľný čínsky vírus napadá dýchací systém jedinca a prenáša sa z človeka na človeka. V prípade nakazenia je preto nutná izolácia.

Predpokladá sa, že sa vírus začal šíriť z trhoviska v čínskom Wu-chane.

Domov
Zdieľať
Diskusia