Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2020, 21:36
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Druhý januárový prieskum AKO: Smer stále klesá, Slováci chcú za premiéra Pellegriniho alebo Kisku

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Agentúra AKO zverejnila prvý prieskum pred dvomi týždňami a teraz prichádza s ďalším, ktorý naznačuje aj to, koho chcú Slováci za premiéra.

Prieskumná agentúra AKO zverejnila ďalší januárový prieskum, v ktorom oproti tomu z 9. januára 2020 nastali viditeľné zmeny. Prieskum si nechala vypracovať televízia TA3 a dozvedáme sa z neho preferencie strán a taktiež to,  koho by chceli obyvatelia Slovenska za premiéra.

Odporúčané
Januárový prieskum AKO: Ficov Smer by získal menej ako 18 %, stúpa extrémistická ĽSNS a výrazne sa prepadla koalícia PS/Spolu Januárový prieskum AKO: Ficov Smer by získal menej ako 18 %, stúpa extrémistická ĽSNS a výrazne sa prepadla koalícia PS/Spolu 9. januára 2020, 20:53

Prieskum naznačuje, že parlamentné voľby by vyhral Smer, oproti dva týždne starému prieskumu rovnakej agentúry si však strana Roberta Fica pohoršila o 0,6 % na aktuálnych 17,1. %. Na druhom mieste by skončili extrémisti z ĽSNS, ktorí rovnako klesli z 11,7 na rovných 11 %. 

Lídrom demokratickej opozície by sa opäť stala koalícia PS/Spolu, za ktorou nasleduje Kiskova strana Za ľudí. Na piatom mieste by skončilo OĽaNO Igora Matoviča, v tesnom závese ešte Sme Rodina a SaS. Nad 5-percentnú hranicu zvoliteľnosti by sa prebojovali aj SNS a KDH.

Pod ňou nájdeme v poradí Most-Híd, Dobrú Voľbu, MKS, Vlasť, Demokratickú stranu, Solidaritu - hnutie pracujúcej chudoby, Hlas ľudu, Socialistov.sk, Starostov a nezavislých kandidátov, Máme toho dosť, SĽS, SHO, Slovenskú ligu, Prácu slovenského národa, 99 % - občianský hlas a Hlas pravice. 

Prieskum prebiehal dňoch 15. až 17. januára pre na výberovej vzorke 1000 respondentov.

V rámci prieskumu zisťovala agentúra AKO aj to, koho by chceli Slováci ako premiéra. So ziskom 30,8 % hlasov zvíťazil Peter Pellegrini – súčasný premiér za Smer, ktorý Roberta Fica nahradil po vražde Jána Kuciaka. Na druhom mieste skončil v prieskume Andrej Kiska s rovnými 23 %. Tretie miesto so obrovským rozdielom a ziskom 8,1 % obsadil predseda extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba. 

Odporúčané
Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze 29. októbra 2020, 15:10

Nasledujú Boris Kollár, Igor Matovič a Richard Sulík, menej ako 5 % majú Michal Truban, Tomáš Drucker a Andrej Danko. Štefan Harabin získal dôveru 3,1 % respondentov ak ide o post premiéra a ešte menej majú Béla Bugár a Alojz Hlina. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia