Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2020, 7:44
Čas čítania 33:50
Viktor Kniš

Záznam z 3. dňa zo súdu s Kočnerom: Ak sa novinári nezľaknú po vražde Kuciaka, zabijú ďalšieho, povedal vraj Kočner Tóthovi

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

V živej reportáži sledujeme tretí deň megaprocesu v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy priamo z Justičnej akadémie v Pezinku.

• Peter Tóth vypovedal necelých 8 hodín. Kočner mu mal povedať, že ak sa nezľaknú novinári po jednej vražde, zabijú ďalšieho. Ak ani potom, zabili by politika. Tóth hovorí aj o motíve Kočnera dať zavraždiť Kuciaka

•  Vypovedal Jozef Dučák

• Na pojednávanie neprišiel Miroslav Marček, ktorý sa priznal k vražde a skutok podrobne opísal

• Na pojednávanie neprišla Alena Zsuzsová, ktorá sa nepriznala

19:56 – Predsedkyňa senátu prerušuje hlavné pojednávanie. Opäť sa bude pojednávať budúci týždeň od pondelka. Vypovedať by mali aj Jaroslav Haščák z Penty a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. 

19:51 – Marian Kočner nemá záujem vyjadriť sa k vyjadreniu svedka. Roman Kvasnica konštatuje, že výpoveď Dučáka bola veľmi zmätočná a nebolo možné pochopiť z nej súvislosti. 

19:50 – O desať minút skončí tretí deň hlavného pojednávania. 

19:38 – Slovo má Roman Kvasnica, aj on sa pýta na biely Mercedes GLE. „Marošovi som ho dal na dobré slovo. Bola dohoda na šesť mesiacov, že mi to auto vráti. Maroša zavreli a nemohol mi ho vrátiť,” veril Dučák, ktorý nakoniec zaplatil 18 500 eur za požičanie auta na 6 mesiacov. Existuje podozrenie, že viackrát spomínaný biely Mercedes mal byť úplatok pre Alenu Zsuzsovú od Mariana Kočnera, aby ho nenatrela. 

19:36 – Dučák vo svojej výpovedi tvrdí, že nevie, čo je „systém,“ sám však tento termín vo svojej výpovedi už dnes použil.

Tóth dnes vo výpovedi rovnako rozprával o „systéme.“ Má ísť práve o ľudí okolo Mariana Kočnera, ktorí si takto hovorili. Tóth vo svojej výpovedi povedal, že Dučák tvrdí, že Kočner pred „systémom“ zatajoval styky so Zsuzsovou.

19:26 – Lipšic sa ďalej pýta na kauzu Technopol. Dučák hovorí, že jeho právnym zástupcom je Mandzák a s Kočnerom sa radil v niektorých krokoch v súvislosti s obžalobou. 

Z údajnej komunikácie z Threemy vyplýva, že za kauzou Technopol stál práve Marian Kočner. 

19:24 – Jozef Dučák nerozumie otázke Daniela Lipšica, či spolu s Kočnerom obchodovali. Viackrát Dučák Lipšica poprosil, aby otázku špecifikoval, nakoniec prezradil, že spolu s Kočnerom pôsobili v Pezinskej skládke. „Podnikali sme kroky, aby mohla skládka fungovať, hľadal som rôzne formy pomoci a on prišiel s myšlienkou, že by vedel nakontaktovať americkú spoločnosť, aby sa tam odpad spracovával a nakoniec vznikala sklenená drť. Nemal som na to sily, upustil som od toho a všetko skončilo tak, ako to skončilo,“ dodáva Dučák. 

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

19:18 – „Pána Kočnera považujem za priateľa, stretávali sme sa sporadicky, keď mal čas, zavolal ma na kávu,“ hovorí Dučák. Zároveň opisuje, že sa mu páčil koncept Na pranieri, ktorý mu prezentoval Tóth. Dúfal, že bude jeho súčasťou, pred súdom však prezentuje iný koncept relácie oproti tomu, ako sme ho mali možnosť vidieť na YouTube. Ďalej uvádza, že za Kočnera musel zaplatiť 18 500 eur, pretože mu nezaplatil za biely Mercedes GLE, ktorý využívala Zsuzsová. 

19:16 – Dučák si myslí, že Tóthova výpoveď je promo na knihu.

19:13 – Sudkyňa sa znovu pýta na krabicu, v ktorej bolo podľa Tótha 200-tisíc eur. „Hrkala?,“ pýta sa. Dučák odpovedá, že nevie, lebo bola v taške, pamätá si však na to, že mu taška rezala ruky. 

19:11 – Podľa zákona sa môže pojednávať najdlhšie do 20:00. Ešte stále vypovedá Dučák.

19:06„Čo chcel od vás Kuciak, keď vám volal?,“ pýta sa prokurátor. „Ani neviem, čo chcel, opýtal som sa ho, odkiaľ má moje číslo a zrušil som ho, chcel informácie k Technopolu,“ odpovedá Dučák. Jeho číslo si zablokoval, aby mu viac nemohol volať a keď to povedal Kočnerovi, ten sa vraj smial, že Kuciak volá každému, že je to jeho práca. 

19:01 – Prokurátor sa ďalej pýta Dučáka, aký mali s Kočerom vzťah. Ten tvrdí, že mu raz obžalovaný pomohol spraviť vodičák, keď mal 65 rokov. Z jeho výpovede vyplýva, že mu Kočner finančne pomáhal.  Spomína, ako dostal od Kočnera k narodeninám fľašu vodky Tajomstvo Kremľa.

18:58 – Dučák nevie presne definovať, o čom mala byť relácia Na Pranieri. 

18:53 – Prokurátor sa opýtal Dučáka, či má nejaký problém so zákonom, narážal pri tom na kauzu Technopol, v ktorej je obvinený. Jozef Dučák však túto skutočnosť nepovedal, namiesto toho si spomenul na to, ako havaroval v roku 1982. Zasmial sa aj Marian Kočner. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó 14. apríla 2022, 8:06

18:50 – „Krabicu som mal asi mesiac, nevenoval som tomu pozornosť, mal som ju strčenú za zadným sedadlom v aute, nevedel som, čo tam je, je neetické otvárať to. Nepýtal som sa ho, čo to je, myslel som si, že sú to záznamové médiá z Tóthovej televízie, bolo to poriadne zabalené,“ hovorí Dučák. Vraj ho vôbec nezaujímalo, čo bolo v krabici. „Mal som pokyn ísť na parkovisko, kde je technická budova s plechovými dverami. Je to areál golfového ihriska v Báči, bolo to vo vnútri, vstup sa tam nekontroluje.“

18:47 – Dučák ďalej opisuje krabicu, ktorú mal odniesť Zsuzsovej. „Vyzeralo to ako krabica od notebooku v papierovej ikeáckej taške, vážilo to asi 5 alebo 6 kíl“ špecifikuje Dučák s tým, že bol prekvapený, keď videl Zsuzsovú v Báči na luxusnom Mercedese. Kočner mu tvrdil, že má ísť o prenosové vozidlo. 

Späť
Zdieľať
Diskusia