Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2019, 20:23
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vďaka Grete Thunberg ľudia oveľa viac cestujú vlakmi a vyhýbajú sa lietadlám. Zaslúžila sa o to, že vozne sú stále luxusnejšie

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

16-ročná Švédka sa zaslúžila o rozšírenie myšlienky ekologickejšieho cestovania.

Greta Thunberg počas svojho krátkeho pôsobenia v ekologickom aktivizme spopularizovala dva temíny súvisiace s cestovaním a tým pádom aj šetrením ovzdušia. Jeden súvisí s vyzdvihovaním vlakovej dopravy a druhý so zahanbovaním leteckej.

Podľa Business Insider sa 16-ročná Švédka zaslúžila aj o to, že dnes vlaky – obzvlášť tie, ktoré prevádzkujú aj spacie vozne, vyzerajú oveľa luxusnejšie. 

Pre ľudí je podľa portálu práve vlaková doprava čoraz prijateľnejšia. Dôkazom tohto „Greta efektu“ je tiež skutočnosť, že facebooková skupina určená pre cestovateľov vlakom zaznamenala astronomický nárast z 3-tisíc sledovateľov v roku 2017 na 170-tisíc sledovateľov v roku 2018. 

Ďalším ukazovateľom vzostupu ekologicky prijateľnejšej formy dopravy je aj skutočnosť, že obzvlášť európske spoločnosti začali oveľa intenzívnejšie investovať do služieb vo vlakoch. Rakúska vlaková spoločnosť naliala do renovácie spacích vozňov 221 miliónov dolárov, Taliani investovali 334 miliónov, informuje Bloomberg.

Odborníci odhadujú, že cestovanie železnicami bude aj naďalej rásť a či už sa o to Greta zaslúžila výrazným spôsobom alebo len ako symbol zmeny, je v skutočnosti jedno. 

Odporúčané
Greta Thunberg tvrdí, že si po roku intenzívneho aktivizmu potrebuje dať pauzu Greta Thunberg tvrdí, že si po roku intenzívneho aktivizmu potrebuje dať pauzu 16. decembra 2019, 9:31
Domov
Zdieľať
Diskusia