Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2019, 15:57
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Greta Thunberg sa stala Osobnosťou roka 2019 podľa časopisu TIME

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Redakcia ocenila jej boj proti klimatickým zmenám.

16-ročná švédska tínedžerka Greta Thunberg sa stala Osobnosťou roka 2019 podľa časopisu Time.

Editori tento titul odovzdávajú už od roku 1927 a v tomto tisícročí sa na decembrovú obálku dostali napríklad Donald Trump, Angela Merkelová, Barack Obama, Pápež František, ale aj bojovníci proti ebole, prenasledovaní žurnalisti a ženy, ktoré sa postavili proti sexuálnemu obťažovaniu.

Výber doprevádza tiež Thunbergovej profil, v ktorom uznávaný časopis TIME pripomína august 2018. Pred takmer jeden a pol rokom totiž Švédka strávila prvých pár dní pred budovou národného Parlamentu so známou doma vyrobenou tabuľkou „Skolstrejk för klimatet“, teda „Školský štrajk za životné prostredie“.

Odporúčané
3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg 3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg 3. januára 2023, 17:30

Odvtedy na zhoršujúcu sa situáciu na Zemi dokázala upozorniť milióny ľudí a stretla sa tiež s niekoľkými predchádzajúcimi držiteľmi ocenenia TIME Osobnosť roka, ale aj známymi hercami, ktorí tiež bojujú za zavedenie nevyhnutných zmien. 

20. septembra 2019 sa k jej štrajku pripojili viac než 4 milióny ľudí po celom svete. 

Odporúčané
Globálne otepľovanie je stále intenzívnejšie, posledné desaťročie bude takmer určite najteplejšie v histórii, upozorňujú odborníci Globálne otepľovanie je stále intenzívnejšie, posledné desaťročie bude takmer určite najteplejšie v histórii, upozorňujú odborníci 3. decembra 2019, 15:37

TIME si v stĺpčeku kopne aj do Thunbergovej kritikov, ktorí donekonečna vyťahujú fakt, že by mala sedieť v škole a jej cesty okolo sveta len prispievajú k vypúšťaniu ďalších skleníkových plynov do atmosféry. Pripomína, že samozrejme nemá žiadne zázračné riešenie, no dokázala nakopnúť zmeny v našom myslení a prinútila viacerých politických lídrov, aby sa zaviazali ku konkrétnym opatreniam. V Európe je to napríklad cieľ dosiahnuť tzv. uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Cieľ nakoniec podporilo aj Slovensko.

Greta vraj nemá rada davy, ignoruje nezmyselný small talk a nenechá sa ovládnuť aurou celebrít, s ktorými sa stretáva. Namiesto toho podľa TIME dookola upakuje: „Oceány stúpnu. Mestá budú zaplavené. Milióny ľudí budú trpieť.“

Domov
Zdieľať
Diskusia