Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2019, 11:25
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Na burzu vstúpila spoločnosť, ktorá prekonala aj Apple. Ropný gigant Saudi Aramco je najhodnotnejšou firmou na svete

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Trhová kapitalizácia sa priblížila k hodnote 2 biliónov dolárov.

Dnes na burzu v Rijáde stúpila ropná spoločnosť Saudi Aramco a okamžite sa tak stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete. Pár hodín po otvorení obchodovania trhová kapitalizácia firmy stúpla až na 1,87 bilióna dolárov, informuje New York Times.

Doterajším lídrom bol Apple, no jeho trhová hodnota sa pohybuje „len“ okolo hodnoty 1,19 bilióna dolárov. 

Na burzu vstúpila najhodnotnejšia spoločnosť na svete. Ropný gigant Saudi Aramco prekonal aj Apple
Na burzu vstúpila najhodnotnejšia spoločnosť na svete. Ropný gigant Saudi Aramco prekonal aj Apple Zdroj: Unsplash.com

Nejde však o nič nečakané, ropný gigant je už dlhodobo najziskovejšou spoločnosťou na svete, len sa až doteraz neobchodoval na burze. Rozhodnutie umiestniť tam menšiu časť firmy prišlo až pred tromi rokmi, aby vlastníci získali hotovosť na ďalšie investície.

Niekoľko dní pred vstupom na burzu bolo Saudi Aramco súčasťou takzvaného IPO (Initial Public Offering), počas ktorého akcie kupujú najprv veľkí hráči ako napríklad banky a podobne. IPO bolo v tomto prípade tiež najvyššie v histórii, no oproti neskorším cenám na burze bolo stále značne podhodnotené. 

Odporúčané
Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť 22. júla 2018, 21:00

Po dnešku teda títo primárni investori a ďalší šťastlivci behom prvých pár sekúnd zarobili poriadne veľké peniaze a Saudi Aramco týmto krokom získalo viac než 25 miliárd dolárov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia