Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2019, 16:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Aktivistka Greta Thunberg obdržala alternatívnu Nobelovú cenu. Neprestávam bojovať, odkazuje ľuďom

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Po ocenení z Nemecka prichádza ďalšie.

Mladá Greta Thunberg ešte len nedávno získala ocenenie za trvalú udržateľnosť a odteraz sa môže pýšiť už aj ocenením Right Livelihood Award 2019, píše Teller Report. To býva všeobecne označované aj za alternatívnu Nobelovú cenu.

Keďže sa ceny odovzdávali vo švédskom Štokholme, Thunberg nebola na mieste prítomná. Po preplavení Atlantiku sa totiž naďalej nachádzala v Lisabone. Usporiadateľom však stihla zaslať video.

V ňom zdôraznila, že jej boj proti klimatickým zmenám pokračuje aj naďalej. Alternatívna Nobelová cena jej podľa Right Livelihood Foundation prináleží za to, že podnietila politické požiadavky na rýchle riešenie klimatickej krízy.

Odporúčané
Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je líderkou dnešnej doby a budíček pre svetových lídrov Leonardo DiCaprio: Greta Thunberg je líderkou dnešnej doby a budíček pre svetových lídrov 3. novembra 2019, 9:16

Za ocenenie sa poďakovala, a to napriek tomu, že cenu od Severskej environmentálnej rady v minulosti odmietla. Vtedy tvrdila, že „svet potrebuje viac konať a menej odovzdávať ocenenia.“

Okrem Grety bol ďalej ocenený brazílsky domorodý líder Davi Kopenawa, právnička a bojovníčka za práva žien v Číne Guo Jianmei a aktivistka za ľudské práva zo Západnej Sahary Aminatu Haidar. Mimo ocenenia laureáti získajú taktiež finančný príspevok v hodnote 94 000 €. Peniaze však nemôžu minúť na vlastné potreby, ale investovať do problematických oblastí.

Aktivistka Thunberg si ocenenie bude môcť prevziať až po návrate do rodného Švédska. Teraz sa však musí zaoberať klimatickou konferenciou OSN COP 25 v Madride, ktorá bude trvať do 13. decembra 2019.

Domov
Zdieľať
Diskusia