Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. decembra 2019, 16:41
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Máš doma smart televízor? FBI varuje, že by ťa niekto mohol sledovať

TECH
Uložiť Uložené

Skontroluj si radšej nastavenia ochrany súkromia.

FBI v utorok varovalo pred nebezpečenstvom našich televízorov. Nebol to žiaden žart, federáli upozorňujú na spôsoby, ktorými možu byť zneužité tzv. smart telky – teda tie, ktoré majú prístup na internet a častokrát majú napríklad zabudovaný mikrofón.

Pohodlie má svoju cenu: stojí nás naše súkromie

V tomto štýle sa nesie tlačová správa oregonskej FBI. Smart TV má okrem prístupu k internetu prístup k množstvu aplikácií. Častokrát majú zabudované mikrofóny, ktoré nám uľahčujú ovládanie: stačí zakričať, čo chceš pozerať a telka ti vyhovie. Niektoré modely majú zabudované aj kamery, ktoré rozoznávajú tváre. Môžu ti tak navrhnúť program, kotorý by ťa mohol zaujímať.

Odporúčané
Elektronika ako darček pod vianočným stromčekom? Tieto kúsky určite zabodujú a neskončia odložené na poličke Elektronika ako darček pod vianočným stromčekom? Tieto kúsky určite zabodujú a neskončia odložené na poličke 2. decembra 2019, 15:16

Hrozí však, že výrobcovia a aj vývojári jednotlivých aplikácií zneužijú prístupy a budú ťa sledovať. Znie to nepríjemne, stále to však môže byť ešte horšie. Podľa FBI je cez smart televízie hacknúť tvoju domácnosť. Možno sa na diaľku nedostanú do tvojho zamknutého počítača, no cez TV si môžu nájsť zadné dvierka.

„V lepšom prípade môžu meniť kanály, zahrávať sa s hlasitosťou alebo prehrávať deťom nevhodné videá. V tom najhoršom prípade však môžu zneužiť televízor v tvojej spálni, zapnúť kameru a mikrofón a stalkovať ťa,“ znie alarmujúca správa FBI, ktorá paradoxne vyšla len deň po Cyber Monday, výpredajovom šialenstve, ktoré nadväzuje na Black Friday.

FBI neočakáva, že sa ľudia svojich televízorov zbavia. Sú už súčasťou nášho života. Namiesto toho v tlačovej správe pridávajú niekoľko odporúčaní, ako svoje zariadenie zabezpečiť a chrániť sa pred prípadným útokom a sledovaním.

Bezpečnostné opatrenia

Mal by si poznať všetky možnosti tvojej televízie. Over si informácie o kamere, mikrofóne a zabezpečení súkromia. Zároveň sa nespoliehaj na základné nastavenia. Ak sa dá, zmeň si prístupové heslá a nauč sa, ako vypínať kameru, mikrofón a ak je taká možnosť, tak aj zber osobných údajov. V prípade, že sa ešte len rozhoduješ o kúpe, over si tieto veci vopred. Si si istý, že chceš investovať do modelu, v ktorom nevieš vypnúť zber dát?

Keď už hovoríme o osobných údajoch, odporúčajú tiež, aby si si overil, ako a prečo zbierajú a ukladajú informácie o tebe jednotlivé aplikácie, ktoré používaš.

FBI sa nevyhlo ani klasickejším radám: najlepšie je prelepiť svoju kameru čiernou páskou. Koniec koncov, technológie toho dokážu veľa, ale zatiaľ nevedia odlepiť kúsok pásky z povrchu. Ešte jednoduchšie by bolo telku jednoducho odpojiť od siete.

Domov
Zdieľať
Diskusia