Perfektný koláčik bez múky, plný maku, jabĺk a tvarohu. Tešiť sa môžeš na výbornú chuť a ešte lepšie nutričné hodnoty.
Dnes predstavujeme milovníkom maku recept na ich nový obľúbený koláč. Múku sme nahradili makom, ktorý patrí k výživovo najhodnotnejším potravinám. Obsahuje hojné množstvo zdravých tukov, vápnika (oveľa viac ako mlieko), minerálov a vitamínov. Na 100g obsahuje až 18g bielkovín a 19,5g vlákniny! Určite by sme ho mali zaradiť do každodenného jedálnička, a začať s týmto koláčikom vôbec nie je zlý nápad. Kombináciou maku, jabĺk a škorice je skvelá chuť zaručená.
INGREDIENCIE
150g mletého maku
3 vajíčka
150g jemného tvarohu
3 jablká (približne 400g)
1 ČL škorice
1 ČL kypriaceho prášku
1/2 ČL vanilkového extraktu
stévia (ľubovoľné sladidlo podľa chuti)
POSTUP
Žĺtky si oddelíme od bielkov. 2 jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo,pridáme k žĺtkom a poriadne premiešame. Postupne primiešame tvaroh, mak, škoricu, kypriaci prášok, vanilkový extrakt a na záver dosladíme podľa chuti. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Makovú zmes po častiach a jemne vmiešavame do vyšľahaného snehu. Cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy (použila som formu s priemerom 24 cm, no môže byť aj menšia). Navrch koláča poukladáme na mesiačiky nakrájané jablko. Pečieme na 180°C približne 40 minút.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 kúsok, z celkového množstva ich vyjde 10)
Kalórie: 130
Bielkoviny: 7g
Sacharidy: 10g (z toho vláknina 4g)
Tuky: 8g