Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
26. októbra 2016 o 8:49
Čas čítania 0:00
Simona M.

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Perfektný koláčik bez múky, plný maku, jabĺk a tvarohu. Tešiť sa môžeš na výbornú chuť a ešte lepšie nutričné hodnoty.

Dnes predstavujeme milovníkom maku recept na ich nový obľúbený koláč. Múku sme nahradili makom, ktorý patrí k výživovo najhodnotnejším potravinám. Obsahuje hojné množstvo zdravých tukov, vápnika (oveľa viac ako mlieko), minerálov a vitamínov. Na 100g obsahuje až 18g bielkovín a 19,5g vlákniny! Určite by sme ho mali zaradiť do každodenného jedálnička, a začať s týmto koláčikom vôbec nie je zlý nápad. Kombináciou maku, jabĺk a škorice je skvelá chuť zaručená.

INGREDIENCIE

150g mletého maku

3 vajíčka

150g jemného tvarohu

3 jablká (približne 400g)

1 ČL škorice

1 ČL kypriaceho prášku

1/2 ČL vanilkového extraktu

stévia (ľubovoľné sladidlo podľa chuti)

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

POSTUP

Žĺtky si oddelíme od bielkov. 2 jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo,pridáme k žĺtkom a poriadne premiešame. Postupne primiešame tvaroh, mak, škoricu, kypriaci prášok, vanilkový extrakt a na záver dosladíme podľa chuti. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Makovú zmes po častiach a jemne vmiešavame do vyšľahaného snehu. Cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy (použila som formu s priemerom 24 cm, no môže byť aj menšia). Navrch koláča poukladáme na mesiačiky nakrájané jablko. Pečieme na 180°C približne 40 minút.

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

 

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

Šťavnatý makovník bez múky s vyváženými nutričnými hodnotami a množstvom vlákniny (Recept)
Zdroj: Simona Malková

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

(na 1 kúsok, z celkového množstva ich vyjde 10)

Kalórie: 130

Bielkoviny: 7g

Sacharidy: 10g (z toho vláknina 4g)

Tuky: 8g 

Domov
Zdieľať
Diskusia