Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Lucron
16. novembra 2019, 12:09
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Miesto, kde stála železná opona 17. novembra neprehliadneš. Hranicu rozžiari svetlo siahajúce k oblohe

NEWS
Uložiť Uložené

Namiesto ostnatého drôtu tu nájdeš svetelnú inštaláciu a novo vznikajúcu štvrť.

Železná opona, teda ostro strážená hranica, ktorá nás desiatky rokov delila od Západnej Európy ožije. Vystrašila ťa táto správa? Ak áno, patríš k menšine mladých ľudí, ktorí majú na pamäti našu neslobodnú minulosť. 

Miesto, kde stála železná opona 17. novembra neprehliadneš. Hranicu rozžiari svetlo siahajúce k oblohe
Zdroj: TASR

Generácia dnešných stredoškolákov si už ani nevie predstaviť, akým spôsobom boli pred 30-timi rokmi obmedzované ľudské práva a ako ukazujú viaceré ankety a prieskumy, slobodu považujú za úplnú samozrejmosť.

Miesto, kde stála železná opona 17. novembra neprehliadneš. Hranicu rozžiari svetlo siahajúce k oblohe
Zdroj: TASR

Nemusíš sa báť, 17. novembra na teba žiadne obmedzenia nečakajú. Práve naopak, hranica bude všetkým vysvietená, aby ukázala, že sa môže stať centrom slobody. 

Práve v miestach hranice na južnej strane Petržalky vyrastie kreatívna a otvorená mestská štvrť, ktorá sem prinesie život a prepojí celý širší región. Zatiaľ čo si sa k tomuto miestu v minulosti ani nemohol priblížiť, dnes ho môžeš pokojne prejsť napríklad na bicykli po trase EuroVelo a bez akýchkoľvek obmedzení sa za pár minút dostať do najbližšej rakúskej obce Kittsee. 

Na tomto území nájdeš dnes pamiatky, akými sú vojenský cintorín z 1. svetovej vojny, bunkre z obdobia pred 2. svetovou vojnou a aj symbolická maketa niekdajšej železnej opony.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa nesto (@nestobratislava),

Novú štvrť, ktorá dostane názov Nesto uvidíš ešte skôr, než vyrastie vďaka hranici, ktorú kedysi obopínal ostnatý drôt. Túto líniu bude totiž kopírovať svetelná inštalácia siahajúca do výšky k hviezdnej oblohe.

„Myšlienka budúcej štvrte Nesto je postavená na slobode, možnosti výberu a tvorivosti, a preto považujeme za dôležité, aby sme si tieto hodnoty neustále pripomínali,“ hovorí Peter Kavecký, člen dozornej rady zodpovedný za strategické projekty. „To, aká krehká je hranica medzi slobodou a neslobodou, chceme ukázať najmä mladým ľuďom, ktorí tému Nežnej revolúcie poznajú iba sprostredkovane.Ako pripomienku udalostí spred 30-tich rokov na krátky čas „oživíme“ železnú oponu, aby videli, že prísne strážená hranica viedla ešte nedávno územím, v ktorom sa dnes slobodne pohybujú.“

O ŠTVRTI NESTO

Prvá kreatívna štvrť Nesto vyrastie v bratislavskej Petržalke v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc. Nesto budú charakterizovať otvorený prístup a flexibilita – štvrť bude rásť organicky a bude ju formovať životný štýl a preferencie ľudí, ktorí v ňom budú bývať a pracovať. Hlavným princípom Nesta bude ekológia a udržateľnosť, čo vyjadruje aj ambícia dosiahnuť vcelej štvrti CO2 neutrálnu prevádzku. Nesto ponúkne viaceré inovatívne koncepty bývania a priestorov na prácu, ktoré v sebe spoja vysokú kvalitu života s dynamikou kreatívnych odvetví. Nová plnohodnotná mestská štvrť a zároveň nové centrum celého prihraničného regiónu vznikne na území s rozlohou takmer 48 ha a v budúcnosti v nej bude žiť až 15 000 ľudí.
Domov
Zdieľať
Diskusia