Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2015, 17:53
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Keď jeden názor nestačí, do Ant-Mana sa pustí redakcia Filmkultu

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Fáza 2 je za nami, a okrem recenzie sme sa rozhodli priniesť vám aj dojmy širšieho okruhu redakcie. Ako vnímame Ant-Mana?

Aj vy si už pomaly odfukujete s dobrým pocitom, že Marvelu sa v kinách nedočkáme minimálne pol roka? Musíme si toho pol roka užiť, pretože to bude posledná prestávka do roka 2019, kedy skončí Fáza 3 (aj tú si niekedy predstavíme). Tým pádom sa nám ale oficiálne skončila Fáza druhá a okrem menšej rekapitulácie vás najprv zasiahnú dojmy ďalších troch členov našej redakcie práve na mravenčieho muža. 

fanboy
Trochu paradoxne som asi jediný z nás štyroch (osky - písal recenziu, mads a Peter), ktorému sa Ant-Man akosi nezdal. Potešilo cameo Falcona, skvelá potitulková scéna, ktorú akoby režíroval niekto úplne iný, než kto režíroval film, Michael Peña (hoci sa mi vidí, že je jeho vtipná postava tak trochu preceňovaná a dnes už divákovi stačí skutočne málo), Michael Douglas, scény s mravcami či konečne koncept originu jednej postavy a žiadna tímovka či sequel. Bohužiaľ, chválený Corey Stoll ako záporák je bez štipky charizmy či atraktívnosti a Paul Rudd si už miestami siahal na herecké dno, kedy bolo jasne cítiť, že na hlavnú rolu dvojhodinovej snímky ešte nemá (asi ani nikdy mať nebude). Akcia mohla byť lepšia, mám dojem, že plný potenciál rozhodne nebol využitý, no niektoré sekvencie skutočne stáli za to a pobavili ma. Humor bol občas trefný, no občas mi pripadal až infantilný a príliš prvoplánový. 

Marvel akoby tušil, že Ant-Man veľa ľudí do kina nepriláka, a tak mu priradil doteraz najmenší budget z ich filmov. Veľa sa kecá, ba odhodlal by som sa až k tomu, že by som niektoré dialógy nazval za bezpredmetné. Nepotešil ma ani fakt, že Marvel odmieta riskovať so svojim konceptom a znova nám predložil klasickú, ničím neprekvapujúcu, ničím strhujúcu a ničím inovatívnu komiksovku. Po 11 filmoch som si už jednoducho povedal dosť a teraz sa už len plánujem schúliť do rohu izby, prikryť sa dekou a modliť sa aby sa vrátil čas a Marvel dovolil Wrightovi natočiť Ant-Mana podľa seba, aj keby to znamenalo, že sa nikdy nepripojí k Avengerom. Nejako by mi tam skutočne nechýbal. 6/10

Keď jeden názor nestačí, do Ant-Mana sa pustí redakcia Filmkultu

mads

Hneď na začiatok musím povedať, že Ant-Man je výborný film. Na vlastnú smolu (i šťastie) však trochu ide proti očakávaniam. Je nezvyčajne komorný, väčšmi zameraný na postavy a menej významovo bohatý či invenčný ako iné marvelovky. Tiež stojí za úvahu, kedy sme tu naposledy mali film z univerza Marvelu, ktorý nebol „tímovkou“ a predstavoval origin superhrdinu. Ant-Man je ale zároveň heist movie s komediálnym nádychom, o ktorý sa postaral britský šialenec Edgar Wright v úlohe scenáristu a ktorý zmiernil veterán televíznych sitcomov Peyton Reed na poste režiséra. Zároveň sám k sebe a predovšetkým zvyšku marvelovského sveta pristupuje ironicky. Až tak, že si dovolí spochybniť celú činnosť i motivácie Pomstiteľov, vysmiať sa im a ukázať, že pôjde vlastnou cestou. Tomu nahráva i vynikajúce obsadenie v čele s komikom Paulom Ruddom, Michaelom Douglasom a Evangeline Lily. Ak ste pravidelným divákom Marvelu, možno vám rozmery Ant-Mana prídu príliš malé a v porovnaní s ostatnými filmami nezaujímavé (čo si, samozrejme, nemyslím). Ak do tohto prostredia však vstupujete po prvý raz, neexistuje lepšej voľby, pretože v tomto prípade je znalosť ďalších príbehov a ich súvislostí pre pochopenie hlavného deja nutná len minimálne. 7,5.

Keď jeden názor nestačí, do Ant-Mana sa pustí redakcia Filmkultu

Peter

Byť fanúšikom komiksov a filmov v súčasnosti je úžasné. Kto by bol pred zopár rokmi čakal, že okrem Supermana, Batmana, Captaina Americy či relatívne známych superhrdinov ako Iron Mana či Thora, na plátne raz uvidíme aj pre mnohých úplne neznáme postavy. Hovoriaci medvedík čistotný či chodiaci strom z minuloročných Guardians of the Galaxy vydláždili cestu pre drobného hrdinu komunikujúceho s mravcami, Ant-Mana. A že to bola cesta strastiplná si môžete byť istí, ako už spomína môj kolega v plnohodnotnej recenzii. Po rošáde na režisérskej stoličke boli moje očakávania zmiešané. Pozitívne ohlasy z novinárskych predpremiér moje obavy upokojili a do kina som vchádzal v očakávaní skvelej akcie a komédie. A že som dostal to, čo som čakal, snáď ani netreba hovoriť. Paul Rudd a jeho komediálne načasovanie je presné ako švajčiarske hodinky, svojou mimikou a podaním hlášok ma rozosmial niekoľkokrát. Pravé ložisko humoru ale tkvie vo vedľajších postavách, hlavne v „sidekickovi“ v podaní Michaela Peñu. Pri jeho vetách vybuchovalo smiechom celé kino. Akcia vo filme je spracovaná výborne, na čo sme ostatne pri Marvel už zvyknutí. Príbeh nemá význam rozoberať, na to tu máme recenziu, no osobne som s ním bol veľmi spokojný. Potešili ma flashbacky do minulosti, keď bol Ant-Manom ešte Hank Pym. Mimochodom, Michael Douglas sa v roli Hanka naozaj našiel a jeho výkon bol výborný. Dodával filmu potrebnú vážnosť a emócie.

Najväčším negatívom bol pre mňa záporák. Correyho Stolla mám osobne veľmi rád už od House of Cards, preto som dúfal v jeho prelom do filmového sveta. Samotný výkon bol dobrý, no herec musel pracovať so scenárom, ktorý mal k dispozícii a ten jeho postave nebol veľmi naklonený. Kliatba slabých záporákov preto ostáva v štúdiách Marvelu neprelomená. Druhým negatívom je pomerne rozťahaná prvá pol hodina, ktorej dej by pravdepodobne bolo možné nahustiť, aby tak dosiahol potrebnú dynamiku. Inak ale v mojich očiach ide o vydarený príspevok do marvelovského univerza a snímka sa zaradila v mojom pomyselnom rebríčku stand-alone Marveloviek na druhé miesto, hneď za Captain America: The Winter Soldier (GotG nepovažujem za stand-alone movie). 8/10


Na váš názor ohľadom Ant-Mana sme sa pýtali už najbližšie. Do konca mesiaca sa ešte pozrieme na najlepšie filmy z MCU, dovtedy môžete diskutovať priamo pod článkom alebo si od tých komiksoviek na chvíľu oddýchnuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia