Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2018, 17:54
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu začne už 9. apríla. Čo vás čaká a čo by ste nemali minúť?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

To najlepšie a najúspešnejšie, čo v slovenských vodách za rok 2017 vzniklo, si budete môcť vychutnať za jeden týždeň.

Už čoskoro sa na Slovensku uskutoční štvrtý ročník prehliadky Týždeň slovenského filmu, konkrétne v termíne 9. - 15. apríla (duben) 2018. Ide o podujatie, ktoré ma za cieľ podporiť slovenskú tvorbu, ako aj nadviazať na rekordne úspešný rok 2017.

V tomto roku totiž prišlo na slovenské filmy takmer 1,5 milióna divákov. Ide o percentuálne najväčší medziročný nárast počtu divákov a hrubých tržieb v celej Európskej únii.

Na čo všetko sa však môžete v prípade Týždňa slovenského filmu tešiť? Bude uvedených 39 slovenských snímok, z toho 22 hraných, 12 dokumentárnych a 5 animovaných. Pôjde jednak o diela úspešné z hľadiska návštevnosti, ale aj tie, ktorým sa dostalo pochvalných ohlasov na rôznych festivaloch.

Prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu začne už 9. apríla. Čo vás čaká a čo by ste nemali minúť?
Zdroj: sfta.sk

Počas Prehliadky budete mať možnosť vidieť všetky tieto tituly počas jedného týždňa a urobiť si tak komplexný obraz o slovenskej filmovej tvorbe za rok 2017. Čo sa týka sprievodných podujatí, uskutočnia sa panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných snímok.

Tie doplní aj panel o filmovej vede a kritike, seminár o významnom publicistovi Pavlovi Brankovi (budú premietané aj dve snímky venované jeho životu a dielu). Za výnimočný počin v oblasti filmovej vedy bude po druhýkrát udelená Cena Petra Mihálika.

Súčasťou Prehliadky budú aj štyri diskusie na témy s celospoločenským presahom. Martin Žiaran, oceňovaný kameraman, povedie tohtoročný masterclass a k dispozícii bude aj vedomostný kvíz Múdry pondelok, kde si budete môcť otestovať svoje vedomosti zo slovenskej kinematografie a samozrejme vyhrať aj pozoruhodné ceny.

Držiteľmi ocenenia Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii sa tento rok stanú filmoví architekti Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský. Pri tejto príležitosti bude v bratislavskom kine Lumière inštalovaná výstava ich scénických návrhov.

Prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu začne už 9. apríla. Čo vás čaká a čo by ste nemali minúť?
Zdroj: sfta.sk

Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský majú za sebou rozsiahlu tvorbu a za svoju kariéru určili tvár mnohým slovenským filmom. Spolupracovali s významnými tvorcami, na televíznych aj filmových projektoch.

Viliam J. Gruska vyštudoval architektúru na SVŠT v Bratislave, od roku 1976 pôsobil ako scénický výtvarník v slobodnom povolaní. Spolupracoval na dielach, ako Kára plná bolesti (1985) od Stanislava Párnického, Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera či Uhol pohľadu (1984) od Vlada Balca.

Jeho imaginácia sa výrazným spôsobom podpísala pod rozprávky Kráľ Drozdia brada (1984) a Mahuliena zlatá panna (1986) od Miloslava Luthera, Perinbaba (1985) Juraja Jakubiska či Sokoliar Tomáš (2000) od Václava Vorlíčka.

Prehliadka toho najlepšieho zo slovenského filmu začne už 9. apríla. Čo vás čaká a čo by ste nemali minúť?
Zdroj: sfta.sk

Aj Roman Rjachovský absolvoval štúdium architektúry na SVŠT v Bratislave. K jeho najvýznamnejším dielam patria televízne adaptácie literárnych predlôh, ako Mário a kúzelník, Americká tragédia, Budenbrookovci či televízne filmy Ľahučký dych, S Rozárkou a Triptych o láske.

Pracoval tiež na seriáli Adam Šangala a Život bez Konca. Z filmov môžeme spomenúť tituly, ako Pavilón šeliem (1982) a Štvrtý rozmer (1983) Dušana Trančíka, Sojky v hlave (1983) Juraja Lihosita, Zabudnite na Mozarta (1985) Miloslava Luthera, Šiesta veta (1986) a Správca skanzenu (1988) Štefana Uhra či Pokoj v duši (2009) Vlada Balka.

Týždeň slovenského filmu sa uskutoční v kine Lumière v Bratislave. V rovnakom termíne sa budú vybrané snímky premietať aj v ďalších deviatich slovenských mestách.

Konkrétne v Banskej Bystrici (Filmový klub v Múzeu SNP), Kežmarku (Kino Iskra), Košiciach (Kino Úsmev), Martine (Kino Strojár), Nitre (Kinoklub Tatra), Spišskej Novej Vsi (Kino Mier), Trenčíne (ArtKino Metro), Trnave (Kultúrne centrum Malý Berlín) a Žiline (Stanica Žilina-Záriečie).

Vstupné bude 2,00 € / 1,00 € (pre držiteľov preukazov FK, seniorov, ZŤP, ZŤPS).

Podujatie odštartuje slávnostným ceremoniálom, v rámci ktorého sa udelia ceny Slnko v sieti. Ten sa uskutoční 6. apríla (duben) 2018 a v priamom prenose si ho budete môcť vychutnať aj na Jednotke (o 20:30).

Svojho favorita z jednotlivých snímok si môžete vybrať aj v hlasovaní na stránke https://slnkovsieti.sk/divackacena, na základe ktorého bude víťaznému filmu udelená divácka cena.

Traja vyžrebovaní šťastlivci získajú vecné ceny, zúčastnia sa na slávnostnom ceremoniáli a jeden získa 2 cinepassy a ubytovanie pre 2 osoby na Art Film Feste v Košiciach v termíne podľa vlastného výberu (od 15. do 23. júna 2018).

No, a aké snímky budete môcť vlastne vidieť? Výber je naozaj široký, od krátkych filmov až po dokumenty. Prikladáme niektoré zaujímavé tituly:

Pondelok: 9. 4.: Dubček (réžia: Laco Halama) - 19:30

Utorok, 10. 4.: Svet podľa Daliborka (réžia: Vít Klusák) - 16:45

Utorok, 10. 4.: Špina (réžia: Tereza Nvotová) - 19:00

Utorok, 10. 4.: Záhradníctvo: Rodinný priateľ (réžia: Jan Hřebejk) - 20:30

Streda, 11. 4.: Záhradníctvo: Dezertér (réžia: Jan Hřebejk) - 18:15

Streda, 11. 4.: DOGG (réžia: Slavomír Zrebný, Vilo Csino, Enrik Bistika, Jonáš Karásek) - 20:30

Štvrtok, 12. 4.: Čiara (réžia: Peter Bebjak) - 18:30

Štvrtok, 12. 4.: Záhradníctvo: Nápadník (réžia: Jan Hřebejk) - 20:30

Piatok, 13. 4.: Mečiar (réžia: Tereza Nvotová) - 16:30

Piatok, 13. 4.: Únos (réžia: Mariana Čengel Solčanská) - 18:40

Sobota, 14. 4: Baba z ľadu (réžia: Bohdan Sláma) - 18:00

Sobota, 14. 4.: Piata loď (réžia: Ivete Grófová) - 20:15

Nedeľa, 15. 4.: Cez kosti mŕtvych (réžia: Agnieszka Holland) - 20:00

Kompletný program nájdete na tejto stránke - https://tyzdenfilmu.sk/program-bratislava 

Domov
Zdieľať
Diskusia